Här kan alla bli sportfiskare

I sommar drar Jonas Nilsson igång sin nionde säsong med Sveriges funktionshindrades frilufts och fiskeförening. Till naturreservatet Tranvik i Norrtälje kommer hundratals besökare vare år för att dra upp abborre, havsöring och lax från den rullstolsvänliga båten.

25 juni 2018 14:00

– Tänk dig själv att du är ute och går och så är det höghus i vägen överallt så att du inte kommer fram. Du vill, men det går inte! Här finns inte det – det är bara att göra, utan hinder, säger Jonas Nilsson.

Han är grundare till Sveriges funktionshindrades frilufts och fiskeförening (SFFF) som möjliggör sportfiske för rörelsenedsatta och i sommar är igång med sitt nionde verksamhetsår. Sin bas har verksamheten i Tranvik, Norrtälje dit ungefär 500 besökare kommer varje år för att fiska abborre och trolla lax från den specialbyggda båten.

År 2002 var Jonas Nilsson med i en motorcykelolycka som gjorde att han fick börja leva med rullstolen som hjälpmedel. Innan olyckan var sportfisket – med båtfarande och promenader längs med kusterna – en väldigt stor del av hans liv. Att förlora den delen var inte ett alternativ.

– Det tar ett tag att landa när man kommer i rullstol, men jag funderade ganska direkt kring hur jag skulle lösa det här problemet med fisket. Det måste vara en båt, kom jag fram till, som ska fungera som mina ben, berättar han.

Men det visade sig vara svårare än att bara köpa en båt. Det fanns helt enkelt inga tillverkare som kunde leverera rullstolsanpassade båtar. Och med insikten om att det måste finnas många fler än han själv som hade samma svårigheter som Jonas Nilsson startade SFFF 2003.

– Den som tar för givet att benen fungerar, den tänker inte på att om man är rörelsehindrad är det svårt att hantera en båt själv och ta sig fram överallt. Och ändå är vi inte en liten grupp i Sverige: om man räknar till en person som är begränsad i sin rörlighet så är det 30 procent av Sveriges befolkning som nekas tillträde till de här aktiviteterna, säger han.

Under åren som följde hade Jonas Nilsson fullt upp med sin egen rehabilitering, att skaffa tre barn och att bygga det hus han själv ritat. Men år 2009 fick verksamheten ordentlig fart, bland annat genom ett arbetsfondsprojekt samt det båttillverkarföretag han då startade och som skulle komma att bygga föreningens första båt.

"Fred 25" har släta däcksytor, en ramp och ett staket i fören så att man ur ett rullstolsperspektiv kan hantera den helt själv. Och tack vare ett EU-bidrag kommer SFFF att till nästa säsong få ännu en båt, helt anpassad för att människor med olika typer av rörelsebegränsningar ska kunna sportfiska.

– Ekonomin är det som vi ständigt kämpar med så det är sjukt stort att få finansiering till en till båt. Och det är bästa av allt är att vi kommer kunna ta emot ännu fler besökare, säger Johan Nilsson.

3 andra tips för dig med rörelsenedsättning

*Segla med rullstolen kvar på bryggan – Föreningen Skota Hem har sin anläggning i Saltsjöbaden och har båtar där rörelsenedsättning nästan inte spelar någon roll alls.

*Fågelskådning från utsiktsplats – Gröngarnsåsen och Dyarna i Enköping är ett populärt häckningsställe. Vid norra Dyarna finns en rullstolsanpassad utkiksplats.

* Vandringsleder i Uppsala – Packa ryggsäcken och upptäck Uppsala. I stan finns flera leder med lättillgängliga underlag för rörelsehjälpmedel, så som Eriksleden och Ändes ån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa