Solen kikar fram mellan de täta molnen på himlen och värmer lätt på fotbollsspelarna som tävlar i EP-cupen. Två matcher pågår samtidigt.

Mitt på ena planen står domaren Wilhelm Nyström, 15. Han tar luft till sig och blåser kraftigt i sin visselpipa – matchen är över. Fotbollsspelarna tackar varandra och domaren innan de går åt sina egna håll. Wilhelm själv joggar till ett bås vid sidan av planen – domarnas bås.

– Det var mycket schysst spel, säger Wilhelm om matchen. Så tycker han att det är för det mesta.

Artikelbild

Hejarklack. Stöttar sitt lag från sidan av planen.

I bakgrunden tjuter ännu en visselpipa och Wilhelms domarkollega Jesper Bodin, 15, kommer till båset. Nu är även hans match klar, men om tjugo minuter startar nästa drabbning. Då och då stöter de på bråkstakar.

– I vissa matcher kör spelarna inte så schysst spel. Då säger man åt dem att skärpa sig, säger Jesper och lägger till att det hittills varit lugnt på EP-cupen.

För två år sedan gick de domarutbildning tillsammans och dömer numera matcher regelbundet. En tuff uppgift.

– Det är mycket att hålla reda på. Många regler som man måste kunna, vad man får och inte får göra i olika situationer. Samtidigt måste man fokusera på spelarna, på bollen och försöka se allting, säger Wilhelm.

Artikelbild

Sportslighet. "Vi tackar domaren och motståndarlaget för en god match".

Han minns den första matchen som han dömde och säger att det nog var den svåraste.

– Jag hade problem med klockan och allting. Jag ville bara gå därifrån, men jag gjorde klart matchen och till slut gick det bra.

Artikelbild

Fotboll. En klassisk bollsport.

Sedan dess har både han och Jesper vant sig vid rollen.

Som domare är det viktigt att ta rätt beslut. Ibland kan man läsa i media om hur hätska föräldrar blivit arga och tagit ut sin ilska på domarna. Det är dock någonting som både Jesper och Wilhelm fått slippa hittills.

– Om det händer skulle jag nog blåsa av matchen och säga att det är jag som bestämmer, de kan inte göra något åt det. Man måste vara bestämd på det sättet, säger Jesper. Wilhelm lägger till.

– Det är klart att man hört någon säga "domaren har fel", men de är inte jättearga.

Klockan tickar och nästa matcher närmar sig. Wilhelm och Jesper sväljer några sista klunkar vatten och joggar återigen ut på fotbollsplanerna för att döma. Visselpiporna tjuter igen och vips är det fullt med liv på fotbollsplanen igen.

Fotnot: Mer om EP-cupen kommer i onsdagens tidning.