"Utvisa inte familjen Kutic"

Artikeln om familjen Kutic i Enköping som riskerar utvisning har väckt stor uppmärksamhet under helgen.

3 juli 2017 17:30

En av alla som kommenterade artikeln, som publicerades på eposten.se i fredags kväll och i lördagens papperstidning, var Laila Jonneryd.

– Sverige behöver denna familj. Dom där reglerna skulle ju regeringen ändra på! Fler duktig arbetskraft har ju råkat ut för samma sak tidigare i år. Överklaga, skrev hon på EP:s Facebooksida.

Företagarnas ordförande i Enköping, Sören Silén, reagerade också i lördags:

– När jag åker till Almedalen i morgon, ska jag påtala detta vansinne till dom makthavare som jag träffar. Måste försöka lobba för en förändring. Jag känner att den här typen av beslut måste vi få stopp på. Finns det någon i vårt land som stöder denna åtgärd? Lagen måste ändras eller tolkas med förnuft.

Snälla, gör om och gör rätt. Vänner hoppas ni har samma åsikt.

Det handlar om VedranKutic och hans familj.

Han kom till Sverige för fem år sedan och har arbetat sedan dess, idag som CNC-operatör och programmerare på ett större verkstadsföretag. Innan dess arbetade han på ett mindre företag. När VedranKutic sökte permanent uppehållstillstånd för att kunna fortsätta sitt liv i Enköping, där också hustrun Ljubica har jobb som frisör och de två barnen går i skolan, fick han nej.

Orsaken var att han på sitt första jobb hade "sämre försäkringsskydd än vad som följer av kollektivavtalet eller praxis inom branschen". Att Vedran själv betalade in vissa försäkringar, som han trodde var tillräckliga, räcker inte.

Nu ska familjen utvisas.

Enköpingsbon Tommy Salomonsson startade under helgen en namninsamling för att hjälpa familjen.

Den heter "Utvisa inte familjen Kutic"

– Migrationsverkets regelverk måste ändras och det är nu. Så tillsammans kan vi göra en skillnad, skriv under, uppmanar han.

Fler kommentarer på EP:s Facebooksida:

Yaser Subhi: För jävligt! Alla som jobbar och sköter sig ska självklart få stanna.

Mari Eriksson: Vem, om någon, förstår logiken.

Monica Ljunggren: Ta de kriminella o släng ut. Inte dom som arbetar o sköter sig.

Sara Svedberg: Fy fan. Finns inte ord. Min dörr står öppen alla dagar i veckan om det skulle vara så att utvisningen går igenom.

Berit Hellsén: Så här borde det inte få gå till! Håller tummarna att ni får stanna!

Kommunalrådet Ingvar Smedlund kommenterar på Facebook:

– Skandal av myndigheten! Tyvärr finns det flera snarlika ärenden runt om i landet. Helt klart måste Sverige skärpa till sig och ägna sig värna nya och gamla medborgare istället för att agera paragrafryttare. Det här måste strida mot mänskliga rättigheter.

Andra lokala och regionala riksdagsledamöter har också kommenterat frågan i sociala medier.

Organisationen Svenskt Näringsliv har uppmärksammat flera liknande fall. Arbetsmarknadsexperten Patrik Karlsson skrev på måndagen i ett nyhetsbrev:

"Tillämpningen av regelverket är mycket stelbent. Migrationsverket behöver ta större hänsyn till proportionalitet.... Enda sättet att komma till rätta med detta verkar vara att ändra Utlänningslagens regler om återkallelse av arbetstillstånd. Idag är formuleringen i lagen att arbetstillståndet ska återkallas. Det bör omformuleras till får återkallas för att ge tydlighet till Migrationsverket att alla felaktigheter inte med automatik måste leda till utvisning".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa