Under måndagen kunde UNT berätta om ett upprop initierat av Yekbun Alp där sex av åtta partiföreningsordföranden i Uppsala län uppmanar riksdagsledamoten Emma Wallrup att självmant lämna sin plats som förstanamn på partiets riksdagslista. I uppropet skriver partiföreträdarna att de inte har förtroende för Wallrup och att partiet behöver en företrädare som medlemmarna har förtroende för.

LÄS MER: Nya krav på att Wallrup ska lämna

Emma Wallrup själv säger till UNT på måndagskvällen att hon inte har några planer på att lämna sin plats.

– Jag har distriktsstyrelsens stöd och flera valkonferenser i ryggen. Jag har stöd från en majoritet av medlemmarna, säger Emma Wallrup.

Den konflikt inom riksdagsgruppen där Wallrup anklagats för opassande beteende mot en partikamrat i riksdagen kommer att lösas.

– Vi kommer att lösa den här konflikten, säger hon.

När kommer konflikten att vara löst?

– Relativt snart eftersom att jag är positivt inställd till att lösa konflikten. Men alla de här diskussionerna kommer vi att föra internt, inte via medierna.

Flera av de som UNT har varit i kontakt med uttrycker oro för att du ska toppa listan samtidigt som du är utesluten ur riksdagsgruppen och inte kan utföra ditt uppdrag fullt ut, vad säger du om det?

– Vi kommer lösa de problem som finns och jag kan jobba i riksdagen som det är nu också. Men jag vill komma tillbaka till gruppen så snart som möjligt, säger Emma Wallrup.

LÄS MER: Wallrup stängs av från riksdagsgruppen

Wallrup säger att hon är tveksam till om alla ordföranden verkligen skrivit under uppropet. UNT har varit i kontakt med partiföreningsordförandena för Uppsala, Enköping, Heby, Håbo och Älvkarleby. De bekräftar att de har skrivit under uppropet. Ordföranden för Älvkarleby påpekar dock att det inte är en personlig åsikt som förs fram utan att det är Älvkarlebyvänsterns åsikt som uttrycks genom uppropet. Ordföranden för Östhammar har inte gått att nå.