Uppsalabon: "Det är oroligt här"

40 personer uppges ha dödats vid moskédådet i Christchurch på Nya Zeeland. Uppsalabon, och tidigare UNT-medarbetaren, Erik Avebäck befinner sig på Nya Zeeland.

15 mars 2019 08:26

Minst 40 personer uppges ha mördats och 20 personer skadats vid två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland. Flera personer har gripits av polis som även oskadliggjort ett antal sprängladdningar i bilar på flera ställen i staden.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

– Det är en av de mörkaste dagarna i Nya Zeelands historia, sa hon vid en presskonferens.

Och det är något som märks, säger Uppsalabon Erik Avebäck som befinner sig på Nya Zeeland men i Wellington, drygt 40 mil från Christchurch där skjutningarna ägde rum.

– Det är lugnt här i Wellington där jag befinner mig men det märks ju självklart att det här fruktansvärda har hänt. Det är lite oroligt, säger Erik Avebäck till UNT.

Har ni fått några varningar av polisen?

– Nej, inte mer än det man hört i olika medier. Vad jag vet så har inte polisnärvaron ökat där jag befinner mig men det är klart att folk är mer försiktiga, säger Erik Avebäck.

Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer. Både i Nya Zeeland och i grannlandet Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap. Nya Zeeland har höjt hotnivån i landet från låg till hög.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell