Pavel Gamov (SD): Jag är inte Putinist

Hård kritik har riktats mot Pavel Gamov(SD) efter hans Moskvabesök i helgen. Nu svarar han på kritiken.

– Jag har ingenting att dölja.

13 september 2017 16:55

Som UNT tidigare rapporterat befann sig riksdagsledamoten från Uppsala, Sverigedemokraten Pavel Gamov, på plats för att observera lokalvalet i Ryssland i helgen. Hans besök i Moskva fick Uppsalabon Henrik Sundbom och försvarsexperten Johan Wiktorin att ifrågasätta Pavel Gamov på sociala medier. De menar att hans närvaro legitimerar president Vladimir Putins styre. Det är inte ovanligt att svenska riksdagsledamöter besöker andra länder som valobservatörer. Vanligtvis sker det genom den europeiska samarbetsorganisationen OSSE, men så var inte fallet för Pavel Gamov.

Till UNT berättar nu Pavel Gamov att han reste till Moskva på eget bevåg efter inbjudan av en organisation vid namn "European council on Democracy and human rights".

– Det här var en inbjudan som gick ut till samtliga i EFDD-gruppen(däribland Sverigedemokraterna) i Europaparlamentet. Det var väldigt kort inpå och det kändes väldigt intressant för mig personligen att åka dit för att övervaka valen eftersom jag har mitt ursprung där. Jag fick information innan om att OSSE bara bevakar nationella och inte lokala val. Nu efteråt har jag fått veta att det inte är så, säger Pavel Gamov.

Enligt Gamov gick det inte att se någon koppling mellan organisationen och styret i Kreml.

– Jag vet inte allt om den här organisationen men de har uttalat sig kritiskt mot Vladimir Putin efter Krim-krisen och de har gjort andra valuppdrag i Ukraina. Därför kändes det okej, säger Pavel Gamov.

Martin Kragh är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Han känner inte till organisationen sedan tidigare, men enligt honom är det inte ovanligt med andra valobservatörer än OSSE när det kommer till ryska val.

– Ryssland har under ett antal år haft valobservatörer som kommit in via alternativa spår. Det här är givetvis ingenting olagligt. Det är en fråga för den som är observatör att ta ställning till huruvida det är lämpligt eller inte, säger han.

Nu tror Pavel Gamov att den senaste tidens turbulens kan leda till att Sverigedemokraterna i framtiden bara kommer tillåta valobservationer som är arrangerade av OSSE.

Ångrar du att du åkte dit?

– Nej det gör jag inte. Jag förstår hur den här resan kan tolkas, men mitt syfte har inte varit att legitimera Vladimir Putin. Mitt syfte var att följa valen och för att det var personligt viktigt. Jag har ingenting att dölja. Jag är inte Putinist och om folk har uppfattat det på det sättet är det olyckligt, säger Pavel Gamov.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Dahlin