Den 10 april är sista dagen för partierna att anmäla sina kandidater till respektive länsstyrelse. Den som nu tagit initiativet till uppropet mot Emma Wallrups riksdagskandidatur är Yekbun Alp från Uppsala.

LÄS MER: Nya ordföranden vill lösa krisen

Tidigare i år lämnade Yekbun Alp sin plats i Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Uppsala län i protest mot Emma Wallrup, som i dag är utesluten på obestämd tid från Vänsterpartiets riksdagsgrupp efter anklagelser om opassande beteende mot en partikamrat i riksdagen. Uppropet ska ha skickats till flera medier.

Artikelbild

– Vi har inget förtroende för henne. Hon kan inte vara vår kandidat om hon inte ingår i riksdagsgruppen. Jag ska ta kontakt med henne själv och berätta om vårt upprop och hoppas då att hon ska till sig av kritiken, ta ansvar och lämna sin plats självmant, säger Yekbun Alp.

LÄS MER: Wallrup redo att synas i valrörelsen

Om Emma Wallrup blir Uppsala läns riksdagsledamot även nästa mandatperiod riskerar det att allvaligt skada förtroendet för partiet, menar hon.

– Om hon drar sig tillbaka så tror jag inte att partiet kommer att ta skada. Vi har en bra politik som vi har enats om att driva.

I uppropet som UNT tagit del av, skriver partiföreningsordförandena i Uppsala, Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Älvkarleby att man uppmanar Emma Wallrup att självmant lämna sin plats för att partiet i Uppsala län ska "kunna göra ett bra arbete inför riksdagsvalet och därefter kunna företrädas av någon som kan arbeta i en ny riksdagsgrupp med förtroende från oss och andra delar av partiet." Ordföranden för Knivsta och Tierp partiföreningar har inte skrivit under uppropet.

Emma Wallrup säger till UNT att hon i nuläget inte vill uttala sig kring uppropet utan måste först sätta sig in i vad det handlar om.