Ingen ökad polisnärvaro vid Uppsalamoskén

49 döda och 50 vårdas för skottskador efter terrordådet mot två moskéer i Churchtown på Nya Zeeland. I nuläget är det oklart om det påverkar polisen i region Mitts arbete.

15 mars 2019 11:04

Terrordådet på Nya Zeeland skakar världen och beredskapen har höjts vid flera moskéer på öarna. Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer. I polisens region Mitt finns det flera moskéer – Uppsala, Västerås och Gävle – men det finns i nuläget ingen information om att lokalpolisens arbete påverkas av terrordådet.

På polisens mediecenter berättar Caroline Cederqvist att man värderar informationen från Nya Zeeland.

– Nationella operativa avdelningen värderar informationen och eventuell påverkan på Sverige. Löpande informeras polisregionerna om eventuell påverkan, säger Caroline Cederqvist vid polisens mediecenter.

Vid polisens region Mitt uppger båda presstalespersonerna Pelle Nellberg och Lisa Sannervik att man ännu inte fått någon information om att situationen skulle påverka polisens dagliga arbete.

– Vi har ännu inte fått några uppgifter om att terrordådet skulle påverka oss, säger Pelle Nellberg.

Hur hanteras annars den här typen av händelser?

– Det beror på vad som händer och om det finns kopplingar till Uppsala. Naturligtvis görs det bedömningar i varje enskilt ärende. Men normalt sett är det inte den lokala polisen som hanterar den här typen av frågor utan de eventuella besluten tar man på nationellt plan i diskussion med utrikesdepartementet och andra, säger Lisa Sannervik.

På moskén i Uppsala har man ingen höjd beredskap med anledning av attentatet i Nya Zeeland. Enligt Osman Zaid, ordförande i Uppsala moské, kommer mellan 500 och 700 personer till fredagsbönen i moskén. Han räknar med att det inte är någon skillnad denna fredag på grund av det som hänt i Nya Zeeland.

– Vi beklagar det som hänt och följer nyheterna. Men annars är det som vanligt, säger Osman Zaid, ordförande i Uppsala moské.

Hur känner ni inför det som hänt?

– Man blir ledsen. Jag förstår inte varför det händer såna grejer. Människorna som är utsatta har inte gjort något, de bara ber till Gud.

Är ni oroliga?

– Nej, vi är inte oroliga. Jag räknar med att polisen gör sitt jobb i den mån det behövs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell Johan Heimer