Första prognosen – så blir midsommar

De första prognoserna för midsommar i Uppsala har kommit. I nuläget ser väderläget dystert ut, men SMHI:s metereolog Marie Staerk kommer med lugnande besked.

– Det är inte omöjligt att det blir sol, säger hon.

12 juni 2019 09:52

På onsdagsmorgonen publicerade SMHI sina första prognoser om midsommarafton, och för de Uppsalabor som ser fram emot en dag i solens tecken var det inte någon munter läsning. Regn på upp till åtta millimeter kan falla enligt de allra första rapporterna. Men det är inget man ska låta sig nedslås av, enligt Marie Staerk.

– När man tittar tio dygn framåt så är prognosen alltid väldigt osäker. Det här är den första prognosen som trillat in så det kommer vara svårt att se exakt hur vädret blir i nuläget, säger hon.

Väderprognosernas nyckfulla natur avspeglar sig även timmarna innan festligheterna börjar. Mätningen som gjordes innan morgonens rapporter från SMHI tydde på att natten till midsommar nämligen skulle bli högtrycksbetonat. Nu är det ändrat till svalare temperaturer med tillhörande regn.

– Det finns både chans för sol och risk för regn.

Är regnriskerna större än solchanserna?

– Nja, det skulle jag ändå inte säga. Det är väldigt svårt att prata om detaljer. Just nu visar prognoserna på regn, ja. Men om några timmar kanske det har ändrats.

SMHI beräknar möjligheterna till att den första prognosen blir verklighet till 35 procent.

I övriga delar av länet väntas halvklart i Östhammar och Enköping, regn i Tierp och Heby samt mulet i Knivsta. I Sigtuna väntas molnigt väder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer