Assange misstänkt för vådtäkt i Uppsala län

Julian Assange drog världspressen till Uppsala tingsrätt på måndagen, trots att han inte var på plats. Efter sex timmar kom beskedet att Assange inte häktas misstänkt för sexbrott.

3 juni 2019 18:40

Uppsala tingsrätt instämmer i åklagarens uppfattning att Julian Assange är misstänkt för våldtäkt, av graden "mindre grovt brott", i Uppsala län i samband med hans Sverigebesök 2010. Domstolen delar också åklagarens åsikt att det finns risk för att han håller sig undan en svensk domstolsprocess, om det blir aktuellt med åtal. Men eftersom han redan avtjänar ett fängelsestraff i Storbritannien är det inte nödvändigt och proportionerligt att häkta honom för att slutföra den svenska brottsutredningen, anser tingsrätten.

Åklagare Eva-Marie Persson berättade vid en presskonferens sent på eftermiddagen att hon nu ska överväga om beslutet att inte häkta Assange ska överklagas. Hon meddelade också att hon inom kort ska utfärda en så kallad europeisk utredningsorder, med målet att hålla slutförhör med Assange i Storbritannien om sexbrottsmisstanken. En sådan order kräver inte att Assange häktas av svensk domstol.

– Min målsättning har hela tiden varit att slutöra utredningen så fort som möjligt, sade Eva-Marie Persson, som blev förundersökningsledare när den nedlagda brottsutredningen öppnades på nytt i april. Det skedde sedan Assange gripits av polis på Ecuadors ambassad i London, där han levt med politisk asyl i sju år.

Beslutet innebär att Assanges svenske försvarare, advokat Per E Samuelson, fick gehör för sin uppfattning vid förhandlingen att det inte krävs någon häktning för att slutföra utredningen:

– Han sitter i fängelse i sydöstra London och kan inte fly. Han sitter där han sitter. Man kan åka dit och förhöra honom, sade advokaten.

Han förklarade också att det var svårt att frigöra sig från misstanken att åklagaren vill ha Assange häktad för att kunna konkurrera med USA om ett utlämnande. Assange är misstänkt på 18 punkter för bland annat spioneri mot amerikanska militärintressen. Åklagaren tillbakavisade bestämt att sådana skäl ligger bakom begäran om häktning.

LÄS MER: Direktrapport från måndagens häktningsförhandling

Konkret handlar brottsmisstanken i Sverige om att Assange ska ha haft samlag med en sovande kvinna och "otillbörligt utnyttjat att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd", enligt åklagaren. Assange har hela tiden nekat till brott men deltog nu vare sig på plats eller via videolänk utan representerades av sin försvarare. Förra veckan meddelade advokaten att Assange var i så dåligt tillstånd att det inte gick att föra ett normalt samtal med honom.

Internationell press trängdes utanför rättssalen när förhandlingen skulle börja klockan 10, bland annat brittiska, amerikanska och kinesiska medier och nyhetsbyråer. UNT talade med franska journalister som var konfunderade över att förhandlingen hölls i Uppsala. Förklaringen är att platsen för det misstänkta brottet i princip avgör var en svensk domstolsprocess hålls. Det innebär att en eventuell rättegång mot Assange skulle kunna hållas i Uppsala.

Utredning lades ned och togs upp

Wikileaksgrundaren Julian Assange blev 2010 efter ett besök i Sverige misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. En polisutredning inleddes och Assange häktades i sin frånvaro i november 2010.

Efter flera juridiska turer återupptogs brottsutredningen i april, sedan Assange fängslats i Storbritannien.

Brottsmisstanken mot den ena kvinnan har preskriberats. Den andra brottsmisstanken preskriberas i augusti nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist