"Här gör man skillnad varje dag"

I våras startade Karin Juto Lagunda veterinärstation i Örsundsbro.

Karin Juto, 36 år, är ägaren av Lagunda veterinärstation. "Vi har fått ett väldigt bra mottagande från de som bor här."

Karin Juto, 36 år, är ägaren av Lagunda veterinärstation. "Vi har fått ett väldigt bra mottagande från de som bor här."

Foto: Erik Appelqvist

Örsundsbro2019-09-18 14:00

"Det fanns ett hål att fylla, det är krångligt för de som bor mellan de större städerna att ta sig till veterinären", säger Karin Juto.

Det är en fin förmiddag och Lagunda veterinärstation har precis öppnat för dagen när EP:s utsände anländer till den gamla bankbyggnaden vid centrumhuset i Örsundsbro.

Efter att ha levt ett helt liv bland och med djur valde Karin Juto att flytta ner från Luleå för att studera till veterinär i Uppsala. Nu, några år senare, har hon startat upp sin egna veterinärstation.

– Vi har fått ett väldigt bra mottagande från de som bor här. Det är vi väldigt glada och tacksamma för, säger Karin Juto.

Lagunda veterinärstation öppnades i februari 2019 och arbetet att göra om den tidigare banken till en klinik har varit intensiv.

– Vi behövde byta golv, måla om och städa en massa. Jag skulle vilja hinna göra mer, men det kommer så pass mycket patienter att jag inte hinner, säger Karin Juto och fortsätter:

– Vilket förstås är något bra.

Vad är det bästa med att jobba som veterinär?

– Det jag tycker om med det här jobbet, utöver kontakten med djur, är kontakten man får med människor. Med varje djur kommer ju en ägare, säger Karin Juto och fortsätter:

– Sedan känns det ju som att man gör skillnad varje dag. Det är meningsfullt.  

Namnet Lagunda veterinärstation är en flört med närområdet. Enligt Karin Juto var det svårt att komma på ett bra namn, som dessutom inte var ett namn som låste henne och veterinärstationen till en plats.

– Jag behövde ett namn som också skulle kunna knytas an till att jag åker ut och tar hand om hästar, säger Karin Juto.

– Sedan har jag alltid tyckt om gamla ortsnamn och tycker det är viktigt att vi behåller så många av dem som möjligt. Därför blev det Lagunda istället för Örsundsbro eller Långtora där vi bor.

Utöver jobbet är även hemmalivet fullt av djur. Hemma på hästgården i Långtora har familjen tre hästar, tre katter och sex kaniner.

­– Jag har alltid älskat djur, säger Karin Juto.  

Blir det inte mycket med så många djur?

– Så är det absolut. Alla djur ska ju fodras, mockas efter och skötas om varje dag. Det tar sin tid. Men det är som det ska vara.

Det finns med andra ord många järn i elden för veterinären, som utöver driver sin veterinärstation för smådjur och hästar, också jobbar hos en veterinär i Sala.

– Det är ingenting jag vill sluta med. Man får ut mycket av att jobba med andra veterinärer. Sedan är det ju skönt att inte vara ensam hela tiden.

Karin Juto hoppas också kunna anställa till mottagningen i Örsundsbro inom kort.

– Det skulle underlätta. Det skulle vara skönt att kunna ha öppet alla vardagar, att visa att vi finns här, säger Karin Juto.

– Det behöver kanske inte vara någon veterinär, men någon som kan hjälpa till och svara på frågor.

Härnäst väntar en hel del för Lagunda veterinärstation och Karin Juto. Hon har precis köpt in en ultraljudsmaskin och blodprovsautomater vilket gör att det går att utföra fler uppgifter i Örsundsbro.

– Dessutom sparar vi ihop till att köpa in en portabel röntgen som jag kan ha både här på kliniken men också när jag är ute på jobb.

Ett annat projekt som Karin Juto håller på med är temakvällar.

– Jag skulle vilja lära ut viktiga saker till djurägarna, så att de vet hur de ska ta hand om sina djur på bästa sätt. Vilket i längden ska hindra dem från att behöva åka in till veterinären.

Shih tzun Rox är på kontroll för att kolla till en hälta samt vätskebrist i ögonen.
Shih tzun Rox är på kontroll för att kolla till en hälta samt vätskebrist i ögonen.
Karin Juto

Ålder: 36

Familj: Mannen Christoffer och  döttrarna Astrid och Agnes.

Bor: Långtora

Aktuell med: Nyligen startat upp Lagunda veterinärstation i Örsundsbro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!