Enduro-säsongen går in på sin andra halva när enduro-SM:s fjärde deltävling ska köras i Östersund. Göta MS:s Alexander Gunnerheim, 22 år, leder i juniorklassen och går in i tävlingen med målet att utöka ledningen.

– Det gäller att jag vinner båda dagarna och får med mig så många poäng som möjligt. Man måste sikta högt, säger Gunnerheim.

Hur ska du göra för att behålla ledningen?

– Det handlar framförallt om att köra så fort som möjligt och förbereda sig så gått det går. Därefter är det bara att gasa. Svårare än så är det inte.

Den senaste deltävlingen hölls i uppländska Östhammar. Det var närmare två månader sedan. Nu ser Gunnerheim fram emot att börja tävla igen.

– Det känns som att formen är uppåtgående. Jag kände mig lite ur form i början av säsongen, men den har stadigt blivit bättre. Nu har man fått någon månad med mycket träning, det ska bli kul att komma igång med tävlingen igen, säger han.

Tävlingen hålls på Fältjägarnas bana i Östersund, en bana som Gunnerheim inte har kört sedan många år tillbaka.

– Det var något ungdoms-SM runt 2012, det var ett tag sedan man var där. Man kan inte säga att man hittar direkt. Men vi har kollat lite på banan nu och det ser fint ut. Det är lite torrt, men det kan man inte göra så mycket mot, säger Gunnerheim.

Gunnerheim tävlar alltså för Göta MS, men bor i Stockholm, precis som brodern Felix.

– Det är tunt med klubbar i Stockholmsområdet som vill satsa på ungdomar på riktigt. I Enköping finns bra träningsförhållanden och bra folk som hjälper till. Det är värt den långa bilturen, säger Alexander Gunnerheim.

Hur ser det ut med träningsmöjligheter närmare dig?

– Det finns banor, men de är inte i topptrim. De är ganska slitna och slutkörda. Då är det bättre ute i Enköping där man kan köra sitt eget spår eller nya spår. Det är lätt att bli snabb på en bana med ett underlag, men på en hel SM-säsong är det många olika underlag, vilket är något man måste träna på också.

– Jag vill dessutom tacka alla som hjälper till. Nu ska jag visa vad jag går för.

Tävlingarna går igång på lördagsmorgonen för att sedan avslutas på söndagen.