UNT har i juni skrivit om att IP-Onlys fiberutbyggnad på landsbygden i Östhammars kommun försenas till år 2019 eller 2020, vilket retat bland annat berörda i Ramhäll där kopparnätet släcktes redan i november år 2016.

Men även i en del tätorter har IP-Onlys fiberprojekt dragit ut på tiden. Lars Vinger var tidigare ordförande i bostadsrättsföreningen Järnet på Skyttbacksvägen i Österbybruk, som gjorde en beställning för flera år sedan. Det dröjde enligt Lars Vinger till januari i år innan någon grävning inleddes och dosor har nu installerats i de flesta lägenheterna. Men sedan i april har inget hänt.

– Den inkommande fibern finns inte. När man pratar med IP-Onlys kundtjänst vet de aldrig någonting, och det är aldrig någon som ringer upp. Det verkar som att de struntar helt i oss, säger Lars Vinger och påpekar att det är uppgrävt vid entrén till bostadshuset.

Artikelbild

| IP-Only lämnade Gräsö innan man ens inlett några grävningar. Just nu genomför Telia fiberdragning via luftledningar på Gräsö, till omkring 700-800 fastigheter där nya avtal tecknats.

Varför det blivit så beror enligt Niclas Karnhill, ansvarig för press och samhällskontakter på IP-Only, på "speciella omständigheter". Han säger via mejl att tätortsprojekten i kommunen till 95 procent är klara.

– Att några procent är kvar är naturligt i fiberbranschen då det kan handla om speciella omständigheter, exempelvis att någon inte är hemma vid installation eller udda markförhållanden. Gällande Skyttbacksvägen ligger det i ett landsbygdsområde där utbyggnaden kräver stora investeringar, men vi söker olika former av lösningar, bland annat genom att använda befintlig nätinfrastruktur på ett effektivt sätt.

På Gräsö har IP-Only kastat in handduken, och avtalen med de cirka 750 fastighetsägare som hoppats på fiber sedan år 2016 har annulerats. Mats Eriksson är talesperson för fibergruppen på Gräsö. Om IP-Onlys agerande vill han inte säga så mycket. Telia har i år kommit igång med arbetet att dra luftburen fiber på Gräsö, med början i Söderboda.

– Nu jobbar vi ihop med Telia och att vi får fiber på Gräsö är det viktiga för oss. Telia har sagt att en stor del av nätet ska vara klart under år 2018, säger Matts Eriksson.

Niclas Karnhill på IP-Only säger till UNT att de statliga bidragen inte skulle täcka byggkostnaderna på Gräsö fullt ut.

– Det är en mer svårarbetad och utmanande terräng än vi planerat vilket gör att utbyggnaden inte blir ekonomiskt ansvarsfull.

Har ni tagit på er för mycket?

– Vi byggde mest av alla fiberaktörer på landsbygden förra året, och kommer göra det även i år. Vår kapacitet är stor, men i vissa områden är det naturligt att det av olika anledningar kan bli förseningar. Det kan bero på förhandlingar med entreprenörer, som sagt, men även en långsam tillståndsprocess med Trafikverket eller markavtalsdiskussioner som bromsar utbyggnaden.

När är övriga projekt i Östhammars kommun klara?

– Öregrund är i princip klart med enbart några procent kvar, även Sandika där åtta av tio är installerade ligger långt framme. Båda områdena går enligt tidsplan.

– I Norrön och Söderön ligger vi fortfarande i entreprenörsförhandlingar och är nära att starta projektet igen, tidsplanen kommer så fort vi har entreprenörsavtal klart. Även i övriga områden ligger vi i entreprenörsförhandlingar, vilka är naturliga i fiberutbyggnaden för alla aktörer, självklart. Ibland innebär dessa diskussioner förseningar, vilket vi beklagar.

Niclas Karnhill påpekar att det är den svåraste delen av utbyggnaden som fiberoperatörerna bygger just nu.

– Landsbygden har större avstånd, mer svårarbetad terräng och kräver fler tillstånd. Detta är en utmaning för oss i vissa områden.

Hur är er ekonomi, har ni svårt att betala entreprenörer för att utföra de många projekt som påbörjats?

– Vi har en sund ekonomi, med stabila ägare och finansiärer, och kommer att vara den fiberaktör som bygger mest av alla på landsbygden i år.

Läs mer

Fiber på landsbygden försenas

Telia tar upp kundjakten på Gräsö

Klart med fiberstöd till Gräsö