Paulyuk Bykowski – korrespondent för den tyska tv-kanalen Deutsche Welle – var en av de journalister som greps på onsdagen, berättar hans fru Volha Bykowskaja för tidningen. Innan Bykowski fördes bort sökte polisen igenom parets bostad och beslagtog samtliga datorer, datortillbehör och bankkort.

Tidigare under dagen frihetsberövades ekonomijournalisten Alexej Zhukov som skriver för tidningen Belorusy i Rynok samt chefredaktören och tre journalister på fastighetsnyhetssajten Realt.by.

Datorer beslagtogs

Husrannsakan har genomförts på redaktionerna och datorer har beslagtagits, enligt uppgifter till Radio Free Europe.

Dessutom greps en oppositionell bloggare och aktivist i staden Brest anklagad för att ha förolämpat en polis.

Onsdagens frihetsberövanden sker bara en dag efter det att fyra journalister greps i samband med husrannsakningar på redaktionerna för de två oberoende nyhetssajterna Tut.by och Belapan.

De pågående tillslagen mot medier i Vitryssland sker efter anklagelser om olovlig användning av den statliga nyhetsbyrån Belta. Journalisterna riskerar upp till två års fängelse om de fälls.

Pressfriheten ansatt

Europarådet och pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har uttryckt oro över frihetsberövandena, men det vitryska utrikesdepartementet hävdar att gripandena inte har något med pressfrihet att göra.

Vitryssland styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko sedan 1994. Reportrar utan gränser rankar landet på plats 155 av 180 länder utifrån pressfriheten och situationen för journalister.