Fler än 20 000 människor har lämnat Hammouriyeh i östra Ghouta, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Det är enligt SOHR den största massflykten från den belägrade enklaven sedan den pågående regeringsoffensiven inleddes förra månaden. Ryska militären uppger att över 4 000 lämnat området.

Östra Ghouta har stått under belägring i fem års tid, med brist på mat, medicin och andra förnödenheter. Människor ger sig av mot regeringskontrollerat område med kläder i plastpåsar och med väskor staplade på hög i barnvagnar.

Hundratals ton mat

Regimstyrkorna har tagit kontrollen över enskilda byar och splittrat rebellfästet i mindre delar. Därigenom har de också skapat en korridor där människor nu lämnar området. SOHR rapporterar att syriska armén nu helt kontrollerar Hammouriyeh, sedan en väpnad islamistgrupp dragit sig tillbaka.

En hjälpkonvoj anlände till östra Ghouta under torsdagen. Den har organiserats av ICRC, FN och Syrisk-arabiska Röda halvmånen (SARC) och uppges föra med sig mat som räcker till över 26 000 personer i en månads tid. Omkring 340 ton mat, men "bara lite grann av det de här familjerna behöver", enligt ICRC.

Med offensiven som inleddes för en månad sedan vill den syriska regimen ta kontroll över ett av de sista rebellkontrollerade områdena i närheten av huvudstaden Damaskus.

Intensivt bombregn

Området runt Hammouriyeh har utsatts för intensivt bombardemang under de senaste dagarna. En läkare i området säger att skadade personer inte kan tas till sjukhus.

Vi kan inte flytta dem. Stridsflygplanen siktar på allt som rör sig, säger Ismail al-Khatib.

Nyhetsbyrån AFP:s utsände rapporterar om en man som bar på sina två döda barn. Hussein Samid, en annan man som lämnat området, berättar att mängder av familjer tog skydd i källare.

Vi var runt 66 familjer i källaren, med sju personer per familj, säger han.

En annan man har flytt med fem av sina barn. Alla utom ett.

Vi lämnade vårt hus, vår bil. Jag lämnade till och med kvar min dotter under rasmassorna. Jag lyckades inte dra ut henne.

Oenigt om vapenvila

Anfallet mot Ghouta har fortsatt trots överenskommelsen om en vapenvila i FN:s säkerhetsråd. Detta då Assad-regimen och Ryssland menar att rebellerna i området är terrorister och inte omfattas.

USA anser att Ryssland bär ett medansvar till en pågående massaker.

Vi uppmanar Ryssland att förmå Assad-regimen att sluta döda oskyldiga syrier och låta behövd hjälp nå folket i östra Ghouta och andra avlägsna områden, säger Pentagons talesperson Dana White.

Enligt försvarsdepartementet i Moskva inleddes en humanitär paus under torsdagsmorgonen, rapporterar Interfax.

Över 1 220 civila har dödats i östra Ghouta sedan den 18 februari. Enligt FN:s tidigare beräkningar har 400 000 människor varit fast i området under belägringen.