Malmö FF och AIK är två matcher från att kvalificera sig till ett penningstint gruppspel i fotbollens Europa League. AIK inleder borta mot det skotska mästarlaget Celtic. För skåningarna väntar under torsdagen Bnei Yahuda Tel Aviv hemma på Stadion.

Returen i Israel spelas på torsdag nästa vecka, och däremellan väntar en allsvensk seriefinal hemma mot Djurgården på söndag.

Det blir tre matcher som är extremt viktiga på bara en vecka. Det är inget annat att göra än att bara köra, säger anfallaren Markus Rosenberg.

"En annan känsla"

När MFF nådde Champions League-gruppspel två säsonger i rad började laget borta och avslutade hemma i den sista kvalomgången (Salzburg 2014, Celtic 2015). Samma visa var det i fjol i Europa League (Midtjylland).

I år har Malmö inte fördelen att kunna avgöra hemma. Å andra sidan avgjorde MFF i princip dubbelmötet med Zrinjski i den tredje kvalomgången redan på hemmaplan. Med 3–0 med sig i bagaget till Bosnien kunde laget sikta in sig på att försvara det resultatet. Att det blev en 0–1-förlust i returen spelade därför ingen roll.

Men om jag får välja så avslutar jag ändå hemma. Det är en annan känsla. Speciellt om man inte vet vad man kommer till.

I Bosnien kastade hemmapubliken in tändare och flaskor mot bortaspelarna och gräsmattan höll inte måttet, enligt Rosenberg.

Det är inte så lätt som det ser ut på tv. Det var bara mossa på hela planen. Det passade oss eftersom vi ledde med 3–0, men det var väldigt svårspelat. Om man inte får med sig resultatet och måste vinna på ett sådant ställe tar jag hellre en avgörande match hemma där man vet förutsättningarna.

"En läckerbit"

Hittills i Europakvalet har MFF 13–2 i målskillnad hemma i Skåne. Lägg till att Malmö i söndags vann med 5–0 hemma mot Falkenberg. Även seriefinalen mot Djurgården avgörs på hemmaplan kommande söndag.

Vi har ett bra "flow" här hemma och bra tryck i gruppen. Vi ser fram emot torsdag och sedan har vi en läckerbit på söndag också. Det är mycket roligt framöver, säger mittbacken Rasmus Bengtsson.