Straffet ska avtjänas i ett högsäkerhetsfängelse, enligt domstolen i Moskva. De cirka 500 dagar han varit häktad dras av ifrån straffet.

Berg godtar domen och kommer inte att överklaga, enligt hans advokat Ilja Nonvikov. Den kommer att vinna laga kraft i slutet av april.

Först då kan Berg ansöka om benådning, säger Nonvikov till NRK.

Den pensionerade gränsvakten greps i en operation utförd av säkerhetstjänsten FSB den 5 december 2017 i Moskva. Han hade då på sig 3 000 euro (cirka 30 000 kronor) i kontanter.

Ryska atomubåtar

Åklagaren hävdar att den 63-årige Berg bedrev spioneri om Rysslands atomubåtar, rapporterar AFP. Ett rysk tidigare polisbefäl anklagades för att ha gett norrmannen dokument om ryska flottan och dömdes i december till 13 års fängelse.

Frode Berg har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst, samt att han har lämnat över pengar i den ryska huvudstaden på adresser som han fått av kontakter i Norge. Men Berg säger sig bara ha varit kurir, inte spion.

Både den norska regeringen och underrättelsetjänsten har tidigare varit mycket förtegna om fallet.

Vi arbetar på olika sätt för att ha tillvarata hans intressen på bästa sätt. Norska myndigheter hoppas att Frode Berg ska komma hem till Norge, säger en talesperson för utrikesdepartementet i Oslo.

"Gott tecken"

Enligt Nonvikov krävs nu framgångsrika diplomatiska ansträngningar för att hans klient ska benådas. Ett alternativ är att Berg får avtjäna straffet i Norge.

Statsminister Erna Solberg besökte Ryssland i förra veckan och mötte då Putin. På frågor från journalister efter mötet uteslöt inte den ryske presidenten en benådning av Berg, men underströk att det först måste falla en dom.

Det är ett gott tecken att Putin själv nämnde fallet, sade Nonvikov inför tisdagens dom.