Dödsfallet bekräftas av Holmströms dotter Kajsa Holmström för Expressen.

Han var ensam när han gick bort, men om det var av ålder eller någon sjukdom vet vi inte. Han somnade i alla fall in med förvissningen om att han skulle träffa alla sina barn till sin födelsedag i nästa vecka, säger Kajsa Holmström till tidningen.

Bevingade ord

Artikelbild

| Roberto Vacchi, Bo Holmström, Carina Berg och Christine Meltzer med sina priser vid Kristallengalan 2015. Arkivbild.

Bo Holmström arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år. Han är bland annat känd för ett av svensk journalistiks mest klassiska ögonblick – när han fällde de bevingade orden "Lägg ut! Lägg ut!" under sin direktrapport från gisslandramat på den västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Det citatet blev även titeln på hans självbiografi, som kom ut 2011. I den berättade han bland annat om sin långa karriär som korrespondent i städer som London, Paris, Rom och New York.

2001 lämnade han SVT för att börja arbeta på TV4, där han bland annat blev den förste att rapportera om knivöverfallet på dåvarande utrikesministern Anna Lindh 2003.

2016 drabbades han av kallbrand och tvingades amputera sitt högerben. Den sista tiden bodde han på ett vårdboende i Vagnhärad. Så sent som i somras berättade han i en intervju i Aftonbladet om sin djupa ångest.

Det känns så overkligt att helt och hållet vara utelämnad som jag är nu, sade han.

Journalisten Tina Thunander arbetade tillsammans med Bo Holmström under flera år på SVT där de bland annat gjorde samhällsprogrammen "Glashuset" och "Reportrarna". Hon säger att det som präglade Bo Holmström var att han hade ett väldigt stort rättvisepatos.

Han släppte aldrig det. Han hade en drivkraft av att göra skillnad, han ville att det skulle vara rätt och rättvist, säger hon.

Stora journalistpriset

2007 tilldelades Holmström Stora journalistpriset för att han "i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa", som motiveringen löd. 2015 fick han också hederspriset på tv-galan Kristallen.

Bo Holmström blev 78 år.