Mars inleddes med en köldknäpp. I Särna i Dalarna uppmättes –37 grader, månadens lägsta temperatur och den femte lägsta marstemperatur som noterats i Svealand. Även i Lapplandsfjällen var det mycket bistert under månadens första dagar.

Och nästan hela landet täcktes av snö under en stor del av mars – ända fram till påsk. Utanför fjällvärlden uppmättes det högsta snödjupet i ångermanländska Gåltjärn: 1,6 meter i mitten av månaden.

Det har ju kommit mycket snö, framför allt har det snöat ovanligt mycket i kustlandskapen, konstaterar Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI.

Så våren tycks fjärran. Mer än 11 grader varmt blev det inte någonstans i landet under hela mars, en temperatur uppmätt i Falun den 25:e. Bara de södra delarna av Götaland har nåtts av den så kallade meteorologiska våren, då medeltemperaturen överstiger noll minst sju dygn i sträck.

Men årets marsmånad har inte varit unikt kall, även om det kanske känns så. Så sent som 2006 och 2013 var de genomsnittliga temperaturerna för hela landet lägre, enligt SMHI:s preliminära månadsstatistik.