En exceptionell bålstabilitet och ett par specialdesignade skor. Med de medlen lyckades Michael Jackson slå världen med häpnad med sin pose i videon "Smooth criminal", slår en ny studie fast.

Tre neurokirurger knutna till The Postgraduate Institute of Medical Education and Research i Chandigarh, Indien, har nagelfarit Jacksons rörelse i videon från 1987. Detta för att förstå och avslöja hur han lyckas luta sig i en 45-gradig vinkel utan att böja på kroppen eller lyfta på fötterna, något som borde trotsa gravitationens lagar.

Utöver exceptionellt starka core-muskler – enligt forskarna klarar vältränade dansare att luta kroppen i 25 till 30 grader – kräver hälsenorna hjälp på traven för att klara av konststycket. I studien, publicerad i Journal of neurosurgery, presenteras lösningen: En specialdesignad sko med en v-formad klack och en metallbult i scengolvet gav Jackson den extra magiska touch som behövdes.

Artikelbild

| Michael Jackson hade många häftiga moves. Men trots en oerhört vältränad kropp gick alla rörelser inte att utföra utan lite hjälp på traven. Arkivbild.

"Även om vi gärna vill tro att MJ bröt relationen mellan fysiologi och fysik finns ett patent registrerat i hans namn som avslöjar att rörelsen uppnåddes genom en smart uppfinning", skriver forskarna.

Samtidigt understryker det att tricket knappast kan utföras av vem som helst utan är oerhört svårt.