"Skolan kan vänta men inte klimatet"

Klimatstrejkarna i Knivsta fick kokosbollar, applåder och goda samtal när de manifesterade utanför Knivstas kommunhus på fredagen.

15 mars 2019 18:00

– Greta Thunberg är en hjälte. Hon är cool, säger Elleonora Ali Uddman.

Hon är jämngammal med klimataktivisten Greta. Nu står hon och hackar tänder i duggregnet utanför kommunhuset i Knivsta. Där skolstrejkar hon för klimatet tillsammans med ett 20-tal andra ungdomar. Senare på dagen ska fler ansluta sig. På plakaten står det "Skolan kan vänta. Det kan inte klimatet", "Isen smälter överallt. Vi måste få stopp på detta", "CO2 is in the air".

Nätverket #FridaysForFuture utlyste en global klimatstrejk denna fredag 15 mars. Ingen är förvånad över att just Elleonora Ali Uddman tog initiativ till att haka på detta lokalt i Knivsta. Hon är en sådan som engagerar sig.

– Jag har varit intresserad av klimat och miljö så länge jag kan minnas, säger hon.

För ett par veckor sedan frågade hon på sitt Instagramkonto om några ville klimatstrejka med henne. Ingrid Nordin nappade direkt. Hon går i åttan, en klass under Elleonora Ali Uddman på Adolfsbergsskolan. De båda bildade en kärntrupp.

Redan på morgonen kom tre politiker ut och berättade hur de försöker jobba för miljön.

– De sa att de vill samarbeta med oss och bjöd in oss till möten i framtiden, säger Ingrid Nordin.

Många har stannat och pratat. En person lämnade två paket kokosbollar. Andra har applåderat eller visat tummen upp. Två barnfamiljer slog sig ner en stund i väntan på tåget.

– Föräldrarna lät oss förklara för barnen, säger Nike Gumbel.

– Det var en häftig känsla, jag blev rörd nästan, säger Nora Kokocha.

Mitt bland ungdomarna står en vuxen man, Magnus Malmström, med "#oilstop" skrivet på ett vitt papper. Han har tagit en kort paus från jobbet som miljöingenjör på kommunen för att visa sitt stöd.

En del hackar på ungdomarna för att de skolkar, men det gör inte Magnus Malmström.

– Det lilla det sinkar den totala lärotiden är minimal. De får inspirerande samtal och lär sig saker, säger han.

Ungdomarna får ogiltig frånvaro den här dagen.

– Men lärarna och rektorn har uppmuntrat oss och gett oss råd om vad vi kunde säga till politikerna, säger Tea Fischer som går i åttan på Adolfsbergsskolan.

En som stannar till är Knivstabon Kaisa Raitio.

– All heder åt dem, säger hon.

Hon forskar om konflikter och protesters betydelse för demokratisk förändring och påminner om att goda samhällsförändringar ofta kommer ur att en individ eller en liten grupp pålästa individer säger "nu räcker det".

Flera av ungdomarna säger att de måste ta tag i klimatfrågan om inte de vuxna gör det. De känner att de kan göra skillnad.

– Vi är oroliga för vår framtid. Vi är bara barn, säger Tea Fischer.

Tre killar har varit och handlat vatten och lunch. Texten på deras plakat rinner i regnet. De har hört om polarisar som smälter och hela öar som riskerar att hamna under vatten.

Känner ni panik eller hopp?

– Både och, svarar Lukas Stehlik.

Till alla som är oroliga eller har klimatångest har Ingrid Nordin en uppmaning: gör något!

– Greta Thunberg visar att en person kan göra stor skillnad. Det ger oss hopp.

Lokal och global klimatstrejk 15 mars

Klimatstrejkarnas huvudkrav på politikerna i Knivsta:

* Sprid bättre information om klimatkrisen.

* Skriv ett nytt miljöprogram för Knivsta.

* Gör det enkelt att göra rätt, genom till exempel bättre och billigare lokaltrafik, laddningsstationer och fler gång- och cykelvägar.

#FridaysForFuture är ett löst nätverk. Enligt www.klimataktion.se hölls manifestationer på 134 platser i Sverige på fredagen. Globalt i 2 083 städer i 125 länder.

Se även Instagramkontot @knivstasfuture.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander