När UNT ringer upp har Johan Arvidsson precis kommit in från att ha varit på stan. Han har delat ut information till butiksägare och restauranger.

– Jag har informerat dem om Trädgårdsdagen, hur många besökare som väntas och var olika evenemang äger rum. De måste få en chans att planera, det handlar till exempel om att restaurangerna behöver se till att ha tillräckligt mycket mat hemma, säger Johan Arvidsson.

Han har varit projektledare för Trädgårdsdagen i fyra år men varit delaktig i arrangemanget sedan det startade. Dagen infaller i år den 7 september. Vilket också innebär att det aldrig är frågan om en sen semester för dem som arrangerar. Johan Arvidsson går på semester i dag den 28 juni. Han släcker ner datorn på kontoret och åker upp till Norge tillsammans med sambon och ett gäng vänner.

– Vi ska vandra från Norge över till Sverige och Jämtlandsfjällen och sedan tillbaka igen, vädret skiftar snabbt i fjällen och det är äventyr, det gillar jag. Jag har en veckas semester nu och två lite senare som får vara lite mer oplanerade, säger han.

Han är född i Borås, och efter tre års studier på trädgårdsgymnasium i Nuntorp i Dalsland fortsatte han vidare till utbildningen Trädgårdens hantverk och design. Det var då han fick kontakt med parkförvaltningen i Enköping. Klassen gjorde ett studiebesök och Johan Arvidsson kände att här ville han gärna vara och här blev han också kvar. Han slutade sin utbildning en fredag och måndagen efter började han sin anställning. Det har gått 16 år sedan dess.

– När jag kom hit var Stefan Mattsson trädgårdsmästare. Han var driven, hade ett stort utbud av växter som inte andra kommuner har i sina parker, det var det som gjorde att jag ville hit. Jag har fått ha blandade arbetsuppgifter och då blir jobbet också mer spännande.

Johan Arvidsson säger att han har fått plats att växa och utvecklas inom sitt yrke. Han har fått vara med och planera, sköta om och guidat i parkerna. Han har rensat, varit med och ritat och arbetar nu även som projektledare för Trädgårdsdagen.

Trädgårdsintresset kom tidigt. Han berättar om när han var tillsammans med sin morfar i växthuset. Han fick gärna vara med men helst på avstånd, inte vara i vägen. Intresset eskalerade och när Johan var i 15–16-årsåldern grävde han en egen damm i sina föräldrars trädgård.

Här i Enköping har han en favoritpark bland alla parker.

– Det är Blombergs park som ligger i Romberga. En fickpark, det vill säga en liten park som är omgärdad av grönska och när du står däri kopplar du lätt bort staden runtomkring. Blombergs park är mysig, den har en del som är öppen och solbelyst, och den har ett skuggparti. Det ger variation, rörelse och den är spännande vacker där den ligger mellan stora hus med förortskänsla och smälter in så fint som en liten pärla mitt i området, säger han.

Men det är klart, Enköping är inte västkusten.

– Nej, för att överleva det har jag föräldrar som har en sommarstuga i Varberg. Dit åker jag för att känna doften av tång och bada. Men jag fiskar inte. Jag är alldeles för rastlös för att sitta och meta. Jag kan inte sitta och läsa en bok heller, det måste hända något, röra på sig, västkusten är bra på så sätt, säger Johan Arvidsson.