Surfplattor stals från förråd i skola

Vid ett inbrott i helgen stals Ipads till ett stort värde från Gransäterskolan.

”Barnen blev lite upprörda över stölden, över att folk inte kan låta bli andras saker. Det var ju deras surfplattor” säger Malin Olsson, rektor vid Gransäterskolan.

”Barnen blev lite upprörda över stölden, över att folk inte kan låta bli andras saker. Det var ju deras surfplattor” säger Malin Olsson, rektor vid Gransäterskolan.

Foto: Maria Hedenlund

Brott & Straff2019-09-17 12:00

Inbrottet i Gransäterskolan i Bålsta inträffade någon gång mellan klockan fyra på fredagseftermiddagen och klockan åtta på måndagsmorgonen.

Hur tjuvarna tagit sig in i byggnaden är oklart. Men då det pågick en handbollsturnering på skolan under helgen var byggnaden inte larmad.

Tjuvarna har brutit upp dörrarna till två olika rum och därefter brutit upp det förvaringsutrymme där surfplattorna förvarades i ett låst plåtskåp.

Ett hundratal Ipads har stulits och det sammanlagda värdet på stöldgodset är omkring 385 000 kronor.

 Att skolor drabbas av stölder vid terminsstarten är inte ovanligt.

– Det är ett klassiskt brott under hösten då skolorna har nya surfplattor och datorer, säger Jonas Rickeborn vid polisen i Enköping/Håbo.

Rummen där inbrottet skedde var avspärrade på måndagsförmiddagen och en teknisk undersökning genomfördes.

Surfplattorna har enligt rektor Malin Olsson spärrats direkt när stölden upptäcktes och de är i princip obrukbara.

För skolan innebär det nu att man måste planera om undervisningen något.

 – Vi använder oss av digitala läromedel och för att koppla upp oss mot den läromedelsportal vi använder måste vi ha surfplattorna. Det här kräver en del omplanering men det är inga konstigheter, undervisningen sker bara på ett annat sätt, säger Malin Olsson.

Även i vintras drabbades skolan av inbrott och stöld av surfplattor.

– Efter det säkrade vi upp förvaringen betydligt, men det hjälpte tydligen inte. Vi måste göra mer kring säkerheten nu men det är en central fråga för kommunen, säger Malin Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!