Sänkt, höjd eller oförändrad skatt?

Höjning, sänkning eller mittemellan? Debatten hårdnar om vilken kommunalskatt Håbo ska ha under 2020.

Oppositionsrådet Michael Rubbestad (SD) säger att partiet bestämmer sig först på fullmäktigemötet om man ska rösta för en skattesänkning.

Oppositionsrådet Michael Rubbestad (SD) säger att partiet bestämmer sig först på fullmäktigemötet om man ska rösta för en skattesänkning.

Foto: Anders Liljestrand/Arkiv

Håbo kommun2019-10-22 19:00

Lagom till måndagens kommunstyrelsemöte presenterade Vänsterpartiet ett motförslag till Håboalliansens skattesänkning med 25 öre, en höjning med 10 öre.

Förslaget, som enligt partiets beräkningar skulle ge drygt 18 miljoner kronor mer till kommunkassan än i de fyra borgerliga partiernas och MP:s budgetförslag, är man dock ensamma om.

Partiet menar att den planerade skattesänkningen är "ett försök till röstfiske bland ett fåtal Håbobor som redan har det gott ställt" och hänvisar till att regeringen tillsammans med L och C redan vill sänka skatten och "ge de fem procent rikaste en avsevärd skattelättnad".

Oppositionsrådet Agneta Hägglund säger att Socialdemokraterna är inte beredda att höja skatten. Tillsammans med Bålstapartiet röstade man nej till Håboalliansens sänkning, men arbetar fortfarande på ett budgetförslag till budgetfullmäktigemötet den 4 november.

– Vi vill ha en ordentlig konsekvensbeskrivning på alliansförslaget. Det fick vi inte och därför yrkade vi återremiss i kommunstyrelsen, säger Hägglund.

Hon är fortfarande mycket kritisk till skattesänkningen. Hon vill hellre betala av mer på lånen om det finns pengar över.

– Det är unikt att gå emot de budgetprinciper vi haft i åtminstone 20 år.

Hägglund säger att hon ville ha svar på hur man ska kunna spara så mycket på till exempel socialnämnden och kommunstyrelsen.

– Jag fick till svar att vi har duktiga chefer och det har vi säkert, men det räcker inte att få helårseffekt på de här besparingarna. 

Däremot tycker hon förslaget att kraftigt minska på investeringsbudgeten är mer trovärdigt än att ha ständiga överskott varje år, något hon varit starkt kritisk till.

Sverigedemokraterna agerade i kommunstyrelsen i måndags som man gjorde i fullmäktige förra hösten, avstod från att rösta.

– Vi har byggt vår budget utifrån Håboalliansens förutsättning om sänkt skatt, förklarar oppositionsrådet Michael Rubbestad.

Han ser Håboalliansens förslag som ett nollvärde.

– Det betyder inte att vi släpper igenom Håboalliansens skattesänkning, det betyder att vi tar ställning först på kommunfullmäktiges sammanträde, säger han.

Michael Rubbestad har tidigare sagt att SD kan tänka sig att rösta för en skattesänkning, givet att SD:s budget går igenom i sin helhet.

När SD-förslaget, Vision för en god ekonomisk hushållning, inte vann gehör, avstod SD som väntat från att rösta på något av de andra förslagen i kommunstyrelsen.

Charlotta Bjälkebring Carlsson, Vänsterpartiets förstanamn i Håbo, har tillsammans med sitt parti lagt fram förslaget om en skattehöjning med tio öre.
Charlotta Bjälkebring Carlsson, Vänsterpartiets förstanamn i Håbo, har tillsammans med sitt parti lagt fram förslaget om en skattehöjning med tio öre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!