Psykisk ohälsa i fokus på turné

Under onsdagen besökte Studieförbundet vuxenskolans projekt Galenfestivalturnén Bålsta för att öppna upp för samtal kring psykisk ohälsa.

11 maj 2017 15:39

Bålsta var första stoppet för turnén som fram till i början av juni kommer att besöka 8 orter i Uppsala län. Med sång, musik, konst och clowneri vill man försöka skapa ett avslappnat klimat kring det ibland stigmatiserade ämnet psykisk ohälsa.

– Vi måste våga prata om psykisk ohälsa, precis som vi pratar om andra sjukdomar eller skador. Det är dags att göra det normalt och sluta tro att det är något konstigt. Många drabbas eller känner någon som drabbats, säger projektledare Pauline Salzer.

På turnén har hon bland annat med sig sångaren Elisabeth Storm och konstnären Knut Nyberg. Med finns också en clown, som till vardags går under namnet Marie-Louise Salberg.

– Det är viktigt att alla vågar prata om det här och att vi vågar skratta. Min uppgift här är att sprida en god känsla, säger Marie-Louise.

Med färgglada kläder, röda kinder och grönt hår gick hon bland besökarna och spred glädje.

– Jag försöker prata öppet och sprida kärlek. Jag har träffat så många här idag, gamla som unga, som velat dela med sig av sina svårigheter och sin situation.

Galenfestivalturnén är ett delprojket i det större samverkansprojektet Tillsammans för psykisk ohälsa. Målet är att skapa ett öppnare klimat kring, större kunskap om, och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.

– Vi vill visa att det finns styrkor i psykisk ohälsa och att vi ska stödja varandras olikheter. Psykisk ohälsa är svårt att bära ensam, och genom att våga prata ser vi till att man inte är just ensam, säger Pauline Salzer.

Till Enköping kommer festivalen fredag 12 maj 14-16 på Stora torget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Widing