Det var för en månad sedan som Reinerdahl publicerade inlägget. Vi har tidigare rapporterat om hur moderaten efteråt ångrade sig och bad om ursäkt samt tog bort inlägget från sin sida.

I dag, torsdag, meddelar han i ett pressmeddelande att han efter den turbulens som blivit efter det inträffade väljer att hoppa av. Han avsäger sig sin plats på vallistan till fullmäktige, uppdraget i partistyrelsen och andra avtal gentemot partiet.

Han skriver att bakgrunden till hans beslut är det som hänt inom partiet och de påtryckningar som han utsatts för.

 Stefan Reinerdahl riktar kritik mot partiet.

– Det började redan innan artikel. Det är någonting som jag tycker har legat och grott ett tag men de har använt mitt olämpliga inlägg för att tysta mig. Det tycker jag inte är demokratiskt, säger Stefan Reinerdahl.

Enligt honom har representanter för partiet hävdat att det inte är bra med en personvalskampanj och partiet går före allt. I samband med att han publicerade inlägget som kan uppfattas som rasistiskt tog han en politisk timeout från social medier. Under tiden mottog han grova hot på sociala medier.

– Jag diskuterade med tre enskilda individer ur Håbomoderaternas styrelse och två från länsförbundet som tyckte att hoten inte skulle anmälas, säger Stefan Reinerdahl.

Senare hävdade de fem personerna att Reinerdahl inte skulle få uttala sig i sociala medier till efter valet.

– Jag har mått väldigt dåligt över det här. Stödet från partiet har varit obefintligt. Jag fick mer stöd av andra politiker i kommunen, än av mitt eget parti, säger han.

Ett påstående som tillbakavisas av Johan Carlsson, partiombudsman för Moderaterna i Uppsala län, i en skriftlig kommentar till tidningen.

"I samband med den här typen av händelser försöker vi från länsförbundet alltid ge de råd och det stöd vi kan. Det är såklart olyckligt om någon inte upplevt sig få det stöd han eller hon behöver. Jag har inte sagt åt någon att de inte får polisanmäla något som de anser vara olagligt. Länsförbundet vare sig kan eller vill tysta någon av vårt partis kandidater. Vi kan heller inte besluta över hur någon enskild kandidat eller förening ska agera, utan endast ge råd."