Socialdemokraten från Bålsta fick 472 personkryss varav 251 hemma i Håbo.

Även om han hade en handfull partikamrater framför sig på listan påverkade det inte hans plats i riksdagen, eftersom ingen kom upp till de fem procent av de personröster som krävs.

Niemi blir en av fyra riksdagsledamöter från Uppsala län.

När tidningen får tag i honom för en kommentar befinner han sig på flygplatsen i Nuuk på Grönland där han väntar på planet hem efter att ha deltagit i Nordiska rådets möte.

– Det här uppdraget har gjort den här senaste mandatperioden ännu roligare. Nu har vi ju valberedningar som tar fram förslag, men jag skulle gärna arbeta vidare i Nordiska rådet, säger han.

Digitaliseringen, menar han, är en fråga där de nordiska länderna kan lära av varandra.

Hur ser du på läget med regeringsbildningen?

– Nu tror jag att det är viktigt att sitta still i båten, att reflektera över valresultat och inte rusa i väg och ta hastiga beslut som inte håller över tid, säger Pyry Niemi.

Vilka frågor skulle du vilja arbeta med?

– Personligen skulle jag gärna se att vi talar mer om fastighetsskatten, hur den ska hanteras. Den är inte helt bra. Vi behöver bredare uppgörelser i skattefrågorna överhuvudtaget, en stor tung, men viktig, fråga.

Du tänker också arbeta politiskt i kommunen igen, eller..?

– Det gjorde jag ju förrförra mandatperioden också, då jag var nämndordförande. Jag lär komma in som ersättare i fullmäktige och ställer upp på det, men riksdagsuppdraget kommr att ta det mesta av min tid, säger Pyry Niemi.