Säsongen för skidåkarna är inte över än. Åtminstone inte vid Granåsens konstsnöspår i Bålsta där skidspåren är välbesökta både tidiga morgnar och på kvällstid.

– Ett blixtrande före i soluppgången, det här är den bästa tiden, säger Leif Svanberg, banchef i Bålsta skidklubb.

Själv har han inte så mycket tid över för skidåkande, att sköta spåren kräver sin man.

Artikelbild

| Roine Larsson tar kurvan i skidspåret fint på onsdagsmorgonen.

– Föret håller till elvatiden på förmiddagen sen blir det mjukt mitt på dagen. Men vi spårar nytt på kvällen och det fryser direkt i spåren, säger Leif Svanberg.

De kalla nätterna och molnfria dagarna med klart väder gör att spåren håller ovanligt länge i vår. Även om det är grönt i skogen är snöbädden i spåren en halvmeter tjock.

Det är tredje säsongen Bålsta skidklubb lägger konstsnö med sin egen anläggning. Tidigare hyrde man snökanon av grannen Bålsta alpin.

– Det var en dålig säsong för att spruta snö när vi började i november, ingen kyla. Vi fick ihop en slinga på 200 meter som folk snodde runt på men det ökades på. I slutet av januari blev det kallt och då gick det fort att lägga snö, säger Leif Svanberg.

Artikelbild

| Nyspårad konstsnö vid Granåsen häromkvällen.

Fram till Vasaloppet var spåren mycket välbesökta, sedan har antalet besökare avtagit men många uppskattar den fina skidåkningen vid sextiden på morgonen.

– Vi kör så länge det går, det är nu vi har det bästa skidföret, säger Leif Svanberg.

En daglig rapport om spårstatusen i skidspåren vid Granåsen finns på Bålsta skidklubbs hemsida.