– Jag tror att de blir tufft att laga dem den här gången, säger Lasse Åberg när han bedrövad inspekterade förödelsen på måndagen.

Öron, svansar och horn på de stora svartvita kossorna som står utanför entrén till museet har brutits av. Delarna från kossorna ligger spridda på gräsmatten med de stenar som använts för att slå sönder dem. Den ena kon har stora hål i sitt huvud.

Kossorna förstördes natten mellan söndag och måndag och det finns iakttagelser på en silverfärgad bil med fem personer i som kört fram till museet. Personerna hoppade ur bilen och använde stenar från planteringen för att slå sönder kossorna.

Artikelbild

| "Kossorna är jättepoppis både bland barn och vuxna, men nu blir det en attraktioon mindre vid museet" säger Lasse Åberg när han inspekterar de förstörda korna.

Det är inte första gången kossorna blir vandaliserade.

– De har fått benen avbrutna, öron och horn förstörda och en gång släpades den ena kon iväg ner mot centrum, säger Carina Åberg, chef för Åbergs museum.

En gång sprayades en ko helt svart, kanske kan det ses mer som ett busstreck.

– Men det här är ren förstörelse, suckar Carina Åberg

Artikelbild

| Skadorna på kossorna blev stora efter vandaliseringen för två veckor sedan.

Om korna går att laga är oklart. De är tillverkade i glasfiber och skadorna är stora.

– Det är en kostnadsfråga också. Det är sannolikt att de kommer att förstöras igen, säger Carina Åberg.

Artikelbild

| Kossorna utanför Åbergs museum i Bålsta är väldigt populära bland besökarna och lite av ett signum för museet.

Kossorna vid Åbergs museum kommer från den internationella konstutställningen Cowparade där skulpturer föreställande kor ställdes ut över hela världen. 2004 hölls Cowparade i Stockholm.

– Jag fick tag på korna genom Cowparade och tyckte att det var kul att ha dem utanför ladugården. De är jättepoppis bland besökarna, ungarna sitter på dem och de har blivit lite av en symbol för anläggningen. Nu blir det tyvärr en attraktion mindre för barnen, säger Lasse Åberg.