Fortsatt ökning för hemtjänster

För städfirmor som Företag & hemkänsla är den nya höjningen av RUT-avdraget en trevlig bonus.

Maria Danielsson (i mitten) grundade Företag & hemkänsla för 16 år sedan. Nu är barnen Tage och Nathalie en del av det hela också.

Maria Danielsson (i mitten) grundade Företag & hemkänsla för 16 år sedan. Nu är barnen Tage och Nathalie en del av det hela också.

Foto: Erik Appelqvist

Enköpings kommun2019-09-18 10:04

I juli i år höjdes taken för RUT-avdrag från 25 000 till 50 000. Syftet är att fler människor ska ha möjlighet att använda sig av vardagsförenklande hushållstjänster, till exempel städhjälp eller barnvakt. Den lokala städfirman Företag & hemkänsla, som drivs utav Maria Danielsson, är bara ett av många företag som märker av förändringen.

– När RUT ökar blir städhjälp mer aktuellt för våra kunder. Kunderna får ju en chans till att köpa sig lite kvalitetstid med familjen och liknande, medan vi gör hushållssysslan, säger Maria Danielsson.

Städfirman grundades redan 2003 och har upplevt både höjningar och sänkningar av RUT-avdraget.

­– När RUT först kom ökade antalet jobb rejält. När det sedan sänktes var vi så pass stabila att vi inte gick back på det. För oss blir det här mer som en bonus, säger Maria Danielsson.

Nu när RUT har ökat igen, vad är det som går extra bra för er då?

– När det kommer till de vanliga, rutinbelagda, veckostäden ändras de inte speciellt mycket. Däremot är det fler som beställer storstäd och liknande.

När Företag & hemkänsla startades var det bara 4 anställda. Idag har firman 40 anställda, där några är riktiga veteraner.

– Vi har ju haft verksamhet nu i 16 år och vi har personal som har varit här i 10-12 år. Något måste vi ju göra rätt, säger Maria Danielsson.

Att vara en person som leder och administrerar 40 anställdas jobb är tufft. Numera är Marias båda barn, Tage och Nathalie, anställda som arbetsledare.

– Det underlättar när vi kan dela upp arbetet mer, säger Maria Danielsson:

Hur är det att vara med familjen på heltid?

– Det är bara kul att jobba tillsammans. Vi är en sån där familj som alltid har varit väldigt nära varandra, säger Maria Danielsson.

Vad är det bästa med att jobba inom städbranschen?

– Variationen i yrket är nog det som är det roligaste. Ena dagen kan man vara på ett bygge och den andra kan man vara i någons vardagsrum och snygga till hur kuddarna ligger i soffan, säger Nathalie Danielsson.

Varför ska man anlita städhjälp?

–  Med städhjälp får fler människor tid att jobba fulltid, vilket i grunden gynnar samhället.  Dessutom blir det ett bättre flöde på pengarna samtidigt som vi kan få undan svartjobben, säger Maria Danielsson.

"För oss blir det här mer som en bonus", säger VD:n Maria Danielsson om det höjda RUT-avdraget.
"För oss blir det här mer som en bonus", säger VD:n Maria Danielsson om det höjda RUT-avdraget.
Fakta RUT

Taket för RUT-avdrag höjdes i juli 2019 från 25 000 kr/år till 50 000 kr/år.

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt och är en reform som möjliggör skatteavdrag på hushållsnära tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!