Finanskommunalråd Helena Proos (S) kortfattade sammanfattning av valresultatet:

– Det var ingen som vann valet i Enköping.

Socialdemokraterna med Proos backar tre mandat till 13 platser i kommunfullmäktige. Kommunalrådet är mycket besviken efter valnatten.

Artikelbild

| Ingvar Smedlund (M) sneglade åt Anders Wikman (NE) i somras på Stora torget.

– Det finns ingen tydlig majoritet hur man än räknar. Blockpolitiken är död även i kommunen, så att nu blir det hårt arbete de närmaste veckorna för att sy ihop en majoritet, säger Helena Proos.

Enligt de preliminära röstsiffrorna från valnatten finns ingen i förhand given politisk majoritet i Enköpings kommun (där kommunfullmäktige består av totalt 51 mandat). De fyra borgerliga allianspartierna har 21 mandat tillsammans. De rödgröna S, MP och V har totalt 17 mandat. Den nuvarande styrande koalitionen: S och Nystart Enköping, har 18 mandat tillsammans. Sverigedemokraterna har 8 mandat.

Här kan Nystart Enköping med sina fem mandat spela en nyckelroll, trots att partiet har förlorat tre mandat jämfört med förra valet.

En möjlig majoritetskonstellation skulle kunna utgöras av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Nystart Enköping – om NE byter sida.

Artikelbild

| De styrande kommunalråden Anders Wikman (NE) och Helena Proos (S) presenterade budgeten inför 2015.

– Vi diskuterar med andra partier, från båda sidor, säger Anders Wikman (NE) som tycker att det ännu så länge är för tidigt att säga hur det politiska styret kommer att se ut i det framtida Enköping.

– Det finns all anledning att se möjligheten till att Alliansen tar över styret i Enköping. Det blir förhandlingar med alla tänkbara partier för att eventuellt kunna bilda en majoritet, säger Ingvar Smedlund (M) som dock utesluter Sverigedemokraterna som tänkbar samarbetspartner.

– Jag kommer inte att bidra till att de får något inflytande, säger Smedlund om SD.

Kristdemokraternas Bo Reinholdsson ser inte ett samarbete med NE som någon omöjlighet.

– Vi har inte diskuterat det här i Alliansen, men det kommer säkert att komma upp när vi träffas efter sluträkningen av rösterna på onsdag, säger Reinholdsson.

Socialdemokraterna har dock inte gett upp slaget om makten i Enköping.

– Det är klart att vi som största parti tar ett ansvar och pratar med de andra för att se hur man tänker. Det viktiga är att det blir bra för Enköping, säger Helena Proos.

Miljöpartiets Kenta Hällbom uppger att hans parti är beredda att samarbeta med alla utom SD.

– Det hjälper inte att gå runt och vara besviken, det är bara att hugga i och fortsätta vårt politiska arbete. Vi tar också kontakter med andra partier om intresse finns att bygga majoritet tillsamman med oss, säger Hällbom.

Sverigedemokraternas Anders Lindén ser, trots partiets valframgång, inte en framtid där SD kommer att ingå i en styrande koalition.

– Vi kommer att fortsätta att lägga motioner med förslag på åtgärder som vi anser behöver genomföras för att öka tryggheten bland annat, säger Lindén.

Det finns även en tänkbar joker i spelet om makten. Landsbygdspartiet är inför räkningen av onsdagsrösterna väldigt nära att knipa ett mandat i fullmäktige. Får Landsbygdspartiet tillräckligt många onsdagsröster kan det ta ett mandat – i så fall på bekostnad av något annat partis mandat.