Hittills har IP-Only grävt ner kabel på omkring 20 mil på landsbygden kring Enköping. Runt 500 kunder av 4 500 som tecknat avtal med företaget har kopplats upp.

Någon större oro för att IP-Only ska slutföra arbetet i hela kommunen har man inte vid it-avdelningen.

– Nej inte än. De har gjort ett så stort arbete här och lagt ned så mycket pengar att det vore konstigt om de inte nyttjade det. Men några garantier har vi ju inte, säger Johan Wetterberg, bredbandssamordnare i kommunen.

Någon möjlighet att trycka på IP-Only för ett snabbare agerande har man inte genom samverkansavtalet mellan kommunen och företaget.

– Det är inte ett affärsmässigt eller juridiskt avtal, så på den vägen kan vi inte påverka, säger Peter Holm.

Något direkt alternativ till IP-Only finns inte idag även om samverkansavtalet säger att man kan anlita andra leverantörer. De flesta fiberleverantörerna på marknaden är för små.

– I dagsläget är det ingen annan som kan ta det helhetsgreppet som IP-Only gör. Enköping har en stor landsbygd, det är dyra bitar, konstaterar Peter Holm.

I början av december kommer kopparnätet att avvecklas på flera platser kring Enköping, bland annat i Boglösa, Hjälstaby, Hässle, Kronkvarn, Långtora och Lundby. De hushåll som då inte har ett fibernät är hänvisade till det mobila nätet, som 4G.

– Och vi har tryckt på för att IP-Only ska ta de områdena så tidigt som möjligt, säger Johan Wetterberg.