Första lördagen i månaden har han i höst bjudit in till vernissage i showrummet på nedre botten i gamla gymnastikhuset i Kyrkbacken. Efter vernissagen har gallerirummet varit öppet efter kontakt med Stuart Mayes.

Fredrik Nielsen, punk-glas-konstens affischnamn, var premiärutställare. Hans konst är ett exempel på det experimentella konstnärskap som Stuart Mayes vill visa upp. Han följdes av ännu en experimentellt arbetande konstnär, Antonie Grahamsdotter, videokonstnär, frilansande journalist, pedagog och utställningscurator.

I november ställde Uppsalakonstnären Anna Liljas ut med utställningen Vakna och beredda, som hon beskriver så här: ” I mitt verk av dockor gjorda av trädgrenar och textil pågår en kamp mot tiden och förväntningar på hur man ska förhålla sig till åldrande. De brottas mot det oundvikliga men har också vänt sig mot varandra, de väna och de kaxiga”.

Artikelbild

| Stuart Mayes vid en stadsvandring i Stockholm klädd som Mr Dandy Blue.

Sist ut är arrangören själv. Sedan 2014 har Stuart Mayes arbetat med projektet Following Eugène (Eugène Jansson, ”blåmålaren”). Idén fick han när han läste arkitektur på Konsthögskolan i Stockholm. Flera kapitel är färdiga, bland dem En kvälls promenad (An Evening's Walk), då Stuart gjorde en stadsvandring klädd som Mr Dandy Blue - en figur han skapat av olika källor som har med Eugène Janssons konst och liv att göra.

– Nu arbetar jag med nästa kapitel som är en installation anpassad efter Region Uppsalas Konstkub. Den visas på Stortorget i Uppsala i tre veckor från sista veckan i februari 2019. Konstverket kommer jag att utveckla under projektperioden från 1 december till 23 december på Glitter Ball.

Då arbetar Stuart med det nya kapitlet och besökare är välkomna att följa och påverka projektet. Lördag den 1 december blir en slags offentlig lansering - inte vernissage - eftersom det inte handlar om ett färdigt konstverk. Han kommer också att ge tillbakablickar på redan färdiga delar i projektet.

– Det känns bra att Glitter Ball showroom & projects första säsong avslutas med ett projekt och kan ge Enköpingsbor en förhandsvisning av ett pågående konstverk, säger Stuart som är glad över besökarnas intresse och stöd. Han fortsätter också med att bjuda på fredagsfika nästan varje fredag.

– Det ett trevligt satt att umgås samt titta på utställningen och prata om konst.