För att sammanfatta 2016 och se framåt mot det nya året ställde vi några frågor till de ledande politikerna i våra två kommuner.

Först ut är Helena Proos, som går in på sitt tredje år som ansvarigt kommunalråd i Enköping.

Många Enköpingsbor är besvikna över att planerade byggprojekt tar lång tid. Det är även Helena Proos. Samtidigt är det flera saker hon är stolt över, inte minst kortare handläggningstider för bygglov och personal som gör ett fantastiskt jobb.

Artikelbild

| Rosor vid Resecentrum. Helena Proos träffar Socialdemokraternas nyvalda partisekretetare Lena Rådström Baastad, t v.

Nämn något av det som du tycker har varit bäst i Enköpings kommun under 2016?

­– Vi har tagit tag i många frågor där vi känt att vi borde göra bättre ifrån oss som kommun. Några extra ljusglimtar är att städservice har kraftigt minskat sin sjukfrånvaro. Vi har gått från 17 veckor handläggning till 4-6 inom bygglov, vi har påbörjat utvecklingen av vad som kommer bli en vacker hamn. Vi har ökat lärarlönerna med fyra miljoner utöver den vanliga löneökningen, flera av våra omvårdnadsboenden fick fantastiska omdömen av sina brukare både på maten och omvårdnaden. Men mest av allt är jag stolt över vår personal som gör ett fantastiskt jobb.

Inom vilket eller vilka områden hade du önskat att kommunen hade kommit längre?

– Vi har en skola som jobbar med utveckling hela tiden, skolkommissionens rapport levererades i somras. Men jag känner att skolans utveckling borde få större fokus både på vad skolan redan gör idag men också på hur ser planerna ut för att varje elev i Enköping ska få utveckla sitt allra bästa jag. Sen har vi ett antal byggprojekt där vi av många orsaker inte kommit så långt som vi hade hoppats.

Artikelbild

| Fossilfritt. I september inviger Helena Proos Enköpings första tankställe för biogas.

Vad ser du mest fram emot under 2017, yrkesmässigt och privat?

– Att tillsammans med Enköpingsborna fortsätta att utveckla vår kommun. Att leverera en väl fungerande service och att jobba för att Enköpings kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. Vi ska inrätta ett kontaktcenter, vi ska gå från ord till handling då det gäller bredband och digitalt som norm.

Artikelbild

| Plats för hall. NE, S och V bildar majoritet för placering av den nya simhallen.

Privat så ser jag fram emot att åka till Nya Zeeland med min familj.

Vilken tycker du är den viktigaste politiska frågan för Enköping under 2017?

Artikelbild

– Det mesta hänger ihop så för att vi ska ha en fungerande välfärd så måste vi ha ett fungerande näringsliv. Men om jag skulle säga vilken fråga som måste få lite mer prio nästa år så säger jag skolan.