Stor oro bland lärarna för framtiden

Enköping förbättrar sin placering från 264 till 232 i Årets skolkommun. "Okej, vi har klättrat 30 placeringar, men vi ligger ändå på sämsta tredjedelen", säger Birgit Stare, ordförande för Lärarförbundet i Enköping.

8 november 2018 17:00

När det gäller resurser till undervisningen ligger Enköpings kommun väldigt dåligt i rankningen som Lärarförbundet släppte på torsdagen. Det gäller kostnaden per barn (lokaler är borträknat. Där ligger Enköping på 275:e plats av landets 290 kommuner.

Samtidigt placerar sig Enköping på den övre halvan när det gäller betygen/meritvärdena. Kommunen är 85:a inom kriteriet meritvärde i årskurs nio. Detta tycker Birgit Stare kan upplevas som lite motsägelsefullt med tanke på de dåliga resurserna till skolan.

– Det man kan läsa av det är att det är väldigt duktiga lärare i Enköping, säger hon.

Men hon varnar för framtiden. Till exempel vikarierestriktiviteten som har införts inom förskolan i år kan slå hårt när lärarna inte orkar hålla ut längre, enligt Birgit Stare.

– Jag talade med en förskollärare här om dagen som är jätteorolig. Hon uttrycker sig som så att man håller ut, håller ut och håller ut.

Ekonomin överhuvudtaget är ett orosmoln för skolan i Enköping, enligt Stare.

– Det kan slå på resurserna ännu mer.

– Man blir hela tiden hänvisad till att vi har så dålig ekonomi. Men det hjälper inte mig som lärare ett dugg.

Birgit Stare befarar att gränsen till slut kommer att vara nådd i Enköping. Och i så fall kommer inte heller resultaten/betygen att fortsätta att ligga på den övre halvan.

– Det finns en gräns för hur mycket bläckfisk man kan vara som lärare, säger hon och visar hur lärarna får tänja på sig för att klara sina arbeten.

– Hur länge står lärarna ut med att ha det som de har det? undrar Birgit Stare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo