Stämningsfullt med Lucia

Det krävs mer än snöblandat regn för att Enköpingsbor ska avstå från att se Luciakortegen, och när Lucia med tärnor kom ljusnade såväl mörker som miner under mössor och sjalar.

13 december 2018 20:30

För Lucia, Ida Ågren, och tärnorna började den offentliga delen av framträdandena på Luciadagen med en timslång Luciavesper i Vårfrukyrkan.

Vårfrukyrkan var fylld till sista plats och programmet var gjort för att passa såväl gammal som ung. I psalmerna Gå, Sion din konung att möta och Stilla natt kunde alla sjunga med, medan andra sånger framfördes av Lucia, hennes följe och en förstärkt kör.

Skönsjungande solister i den inledande Veni Emmanuel var Nicole Söderström Alm och Amanda Silén, Cornelia Erikssjö var solist i Viskar en bön och Cornelia och Ida Jaredal tillsammans solister i den stämningsfulla When you believe.

I Ave Maria var Lucia själv solist, liksom i den svenska versionen av Leonard Cohens Halleluja som var avslutningsnumret innan Lucia och hennes följe gick ut till tonerna av Luciasången.

För en kort betraktelse över Lucias betydelse svarade prästen Mattias Thurfjell:

– När världen bokstavligt och bildligt känns mörk behövs Lucia, vår ljusbärerska och hennes följe, sade Mattias Thurfjell.

Efter vespern skyndade Lucia och tärnorna till Joar Blå där hästen Flora väntade tillsammans med Hans Johansson, vagn, facklor och en följebil som banade väg för kortegen och bidrog till stämningen med Luciasången från högtalare.

Många Enköpingsbor fick tillfälle att se kortegen som gick från Joar via Östra Ågatan, Torggatan till Gustaf Adolfs plan, Källgatan och sedan Kyrkogatan tillbaka till Vårfrukyrkan där Luciavespern framfördes ännu en gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille