I en oansenlig plåtbyggnad utanför Uppsala skapas det historia. Där är själva epicentrum för ett paradigmskifte inom ståltillverkning som har skakat om hela branschen - hävdar två tredjedelar av grundarna av företaget VBN Components.

– Vi har utvecklat en teknik som minskar ledtiderna avsevärt tack vare färre processteg inom ståltillverkningen. Stålindustrin vilar på en 200-årig tradition där ett stålverk valsar och smider stålstänger som sedan transporteras vidare för tillverkning av komponenter. Vi kapar processen och tillverkar istället stålkomponenterna med en 3d-printer som smälter ett metallpulver lager på lager till önskad form. Det innebär bland annat att vi minskar andelen svinn med cirka 80 procent. Det i sin tur gör att det blir billigare, man spar tid och det är miljövänligare. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Martin Nilsson och Ulrik Beste som är två av de tre grundarna av VBN Components.

Även om både Ulrik och Martin nu för tiden bor och verkar i Uppsala spiller deras gärning över på Enköping. Det är nämligen här som de båda har fått sin utbildning och odlat sitt teknikintresse.

Artikelbild

| Intresse. En av VBN´s kunder är Volvo. Men det lurar större kunder i vassen enligt Martin och Ulrik. Vilka är än så länge hemligt.

- Vi har båda gått på S:t Illian och Westerlundska där vi bland annat böjde tyska verb tillsammans. Men det viktigaste var att teknikintresset föddes där, vi har Enköping att tacka för mycket, säger de båda företagarna.

Efter studier på Uppsala universitet mellanlandade de båda på olika håll för första gången. Men tekniken förde dem samman igen och då hade de sällskap av Peter Vikner som är den sista tredjedelen av VBN Components.

– Vi satt och spånade tillsammans och lyfte frågan om man inte kunde förenkla ståltillverkningen på något sätt, finns det ingen vettig teknik att ta fram metallkomponenter på funderade vi. Den gamla tekniken är ju ett slöseri med tid och pengar, sedan påverkar det miljön negativt. Kunde vi inte korta processen till färdig produkt på något sätt?

Det kunde de, men att utveckla tekniken har inte gått spikrakt framåt - det har funnits en hel del utmaningar att lösa. Nu när tekniken är färdigutvecklad lurar stora företag i vassen och vill samarbeta. Vilka de är vill inte Ulrik Beste och Martin Nilsson avslöja, företagen är än så länge hemliga.

– Först och främst måste man ha kunskapen, sedan viljan, modet och orken att ta en idé framåt till en färdig produkt. Det har vi haft. Vi har gjort många misstag på vägen som vi lärt oss av. Edison visste 10.000 sätt som man inte kunde göra en glödlampa på. Samma med oss, vi vet många sätt som inte funkar, men några som fungerar väldigt bra.