Köandet berodde på att torsdagen var Mumindagen, Tove Janssons födelsedag, och dagen då en alldeles särskild mugg med muminmotiv erbjöds till försäljning. Det var också den enda dagen då just denna mugg kunde köpas i Iittala-butiker.

Tio minuter över sex var de första kunderna i Muminkön på plats i Örsundsbro, allra först stod Oliver Angelsiöö, 19 år, från Uppsala:

– Jag har ungefär 25 olika muggar, det är mor som inspirerat mig. Kompisar kan tycka att det är lite konstigt, men jag tycker muggar är bra, jag använder dem. Det hade varit underligare om jag gjort som Sniff och samlat knappar, säger Oliver, leende men trött efter en och en halv timmes köande.

Artikelbild

| Christian Ström och Håkan Kaneteg från Upplands-Bro var de första som kom ut med de åtråvärda specialmuggarna.

Max sex biljetter var för att köpa lika många muggar fick de köande då butiken öppnade klockan åtta och de och lotsades fram förbi alla montrar med porslin och köksutensilier. Butikskön tog minst en halvtimme innan de var framme vid kassan där Mumindagens specialmuggar lämnades ut mot biljetter och 299 kronor per mugg.

– Muminmuggar är samlarobjekt och en del muggar säljs till höga priser. Men det är olika på muggar förstås. Fazermuggen är väl i princip omöjlig att få tag på, säger Helena Flygt från Gävle som hämtat upp väninnan Lena Karlsson i Uppsala så att de kunde köa tillsammans

Men det var inte bara specialmuggen på Mumindagen som lockade dem till Örsundsbro. Helena Flygt mötte också upp med Louise Hederås från Enköping som skulle köpa en av hennes Muminmuggar från 1990-talet.

– Det var inte förrän senaste nyårsafton jag fick klart för mig att mina gamla muggar var värda pengar. Nu har jag sålt de flesta. Det är bara saker, säger Helena Flygt, något som säkert låter rent vanvördigt i samlares öron.

Artikelbild

| Den åtråvärda muggen.

Hon lägger till att det hon fått för muggarna, hittills 17 000 kronor, gått till renovering av verandan.

Samlare av Muminmuggar håller sig uppdaterade om evenemang som Mumindagen via facebookgrupper. Det är via grupperna som någon i kön hört att muggen gjord för ett Fazerevenemang i begränsad upplaga, sålts för 85 000 kronor.

Artikelbild

| Först i kön stod Oliver Angelsiöö som anlände tio minuter över sex på morgonen.

En Fazermugg är kanske drömmen för en samlare, men många har mindre spektakulära favoriter. Stefan och Lena-Maria Månsson från Uppsala till exempel väljer Kvällsseglatsen respektive Kärleken. Therese Dahlström från Björklinge berättar att hennes turmugg är Turkosa Sniff, att skilja från Bruna Sniff.

Vid 11-tiden ringlade kön fortfarande lång på gårdsplanen utanför butiken som skulle stänga först klockan 20.