När det preliminära valresultatet har presenterats räcker de 0,1 procentenheter som S är större än M till flest mandat, elva mot Moderaternas tio.

– Vi har gjort vad vi har kunnat, jag är nöjd, sa Liselotte Grahn Elg (M) på valnatten innan sista distrikten var räknade.

Då såg det ut som om M skulle bli störst med knapp marginal.

– Väljarna har sagt sitt, konstaterade Agneta Hägglund (S) vid midnatt och var besviken över tappade mandat.

Störst uppgång svarar Sverigedemokraterna för som går från fem till åtta mandat och befäster sin roll som tredje största parti.

– En tydlig signal från väljarna. Vi är beredda att samarbeta med alla och har stärkt vår vågmästarroll, säger Michael Rubbestad (SD).

Det blev framgång även för det lokala Bålstapartiet som ökar från två till tre mandat. Båp har den senaste mandatperioden haft ett valtekniskt samarbete med SD. Det blocket ökat från sju till elva mandat.

De borgerliga partierna har 16 mandat mot de tre rödgrönas 14.

M och C ökar något i procent, men behåller sina tio respektive tre mandat. Resultatet för Liberalerna och Kristdemokraterna är helt oförändrat.

Vänsterpartiet går fram en dryg procentenhet, vilket räcker till att öka från ett till två mandat. Miljöpartiet går i motsatt riktning.