Skolmästerskapet som för 13:e året i rad anordnades av Orienteringsklubben Enen i samarbete med skolorna var uppdelat i två delar. Elever i 4:an och 5:an sprang under förmiddagen i området runt vattenparken och Husbergsskogen och under eftermiddagen sprang 6:an och 9:an i det nya Brännskogstestet. Sammanlagt deltog 850 elever från åtta olika skolor i det årliga orienteringsloppet.

Solen sken och temperaturen låg runt 20 grader. Starten låg vid Vattenparken och banan slingrade sig genom den och vidare in i skogen och höjden vid vattentornet där en 20-metersbacke väntade de unga orienterarna. Totalt var banan 1.9 kilometer.

– Det är en rolig och mer utmanande bana i år. Vid starten springer barnen genom Vattenparken där de får en tankeställare när de börjar fundera på hur de ska ta sig över vattnet för någon svåråtkomlig kontroll, säger Kenta Hällbom som varit med och anordnat mästerskapet under alla år.

Artikelbild

| Resultat. David Millmark från Korsängsskolan är en av de 450 eleverna som letar efter sin tid bland resultatlistorna.

Målgången väntade bakom idrottshuset där de 450 löparna under förmiddagen påhejades av sina skolkamrater.

– Det är riktigt roligt att se vilket tryck som finns. Tävlingsmomentet lockar fram den där lilla extra energin, säger Kenta Hällbom som står vid målgången och uppmuntrar de unga orienterarna som har upploppet färskt i benen.

Han får medhåll av Lennart Eriksson från klubben som assisterar vid kontroll 8 precis innan upploppet.

– Jag har sett barnen springa i många år och det är riktigt kul att se den energin som finns trots att de kanske inte alls är intresserade av orientering.

Artikelbild

| Nöjda. "Roligt men jobbigt i värmen", säger Elise Tiger och Julia Wahlberg efter ha kämpat sig igenom Husbergsskogens höjdskillnader.

Energin vid målgången höll även i sig ute i spåret där hundratals barn trotsade terräng och värme och kämpade sig fram.

– Det är roligt och väldigt jobbigt på samma gång när det är så varmt. Men det är skönt att vara ute i naturen, säger David Millmark från Korsängsskolan.

Artikelbild

| Upploppet. En klunga elever har precis tagit sig ut ur skogen och sätter full fart mot mållinjen.

Han får medhåll av Julia Wahlberg och Elise Tiger från samma skola.

– Det var kul men jobbigt, speciellt vid kontroll 3 då man hade sprungit länge i solen, säger Julia.

Artikelbild

| Eldsjäl. Kenta Hällbom har varit med och anordnat skolmästerskapet 13 år i rad.

Bra väder och höjd status för orienteringen i sig tror Kenta Hällbom är anledningen till det stora intresset.

– Mycket har förändrats under de senaste 13 åren. Orienteringen har utvecklats. Det ideella arbetet har lett till ett ökat intresse för sporten bland barn och ungdomar, säger han och förklarar hur samarbetet mellan skolorna och klubben har lett till en ökad tillströmning av unga orienterare.

Artikelbild

Skolkampen vanns av Bergvreten framför Hummelsta och förra årets vinnare Korsängen. Snabbast idag var Ella Abrahamsson – fjärdeklassare från Bergvretenskolan på tiden 12.33. Bland pojkar i årskurs fyra vann Alex Segerblad från Korsängen. I årskurs fem vann Sophie Rosetta från Hummelsta bland flickorna och Silas Pedersen Lysén vann bland pojkarna.