Regementets dag firade tioåring

Ledningsregementet och andra delar av Försvarsmakten öppnade sina grindar för allmänheten på lördagen. På Regementets dag denna gång kunde man fira två jubilarer som fyllde tio respektive 400 år.

11 juni 2017 16:31

Det är Ledningsregementet som fyller tio i år. Förbandet bildades 2007, då det tidigare regementet S1 stängde kiosken.

400-åringen är Upplands regemente, vilket Ledningsregementet är traditionsbärare för. Ledningsregementet har därför Upplands regementes fana. Upplands regemente, I8, lades för övrigt ner 1957.

Intresserade från Enköping många andra platser i Sverige kom till regementet.

Där fanns mycket att välja på. Till exempel kunde man sätta sig bakom spakarna i ett riktigt jaktplan, ett JA37 Jaktviggen. Det gillade verkligen Loui från Skultuna som var där med sin mamma Emelie och många andra familjemedlemmar.

– Vi har aldrig varit här tidigare och vår pappa har jobbat här på regementet, berättade Emelie om anledningen till utflykten från Västmanland till Uppland.

En intressant aktivitet var fystesterna där man fick känna på vad som krävs för att bli antagen som soldat i armén.

Marcus Eriksson från Mariefred tog ut sig rejält i en magmuskelansträngande övning där det gällde att härda ut och ligga utsträckt med överkroppen i luften så lång tid som möjligt.

– Pappa (Klas Eriksson) gjorde lumpen här och sen vill jag också göra lumpen nästa år, berättade Marcus som är född 1999.

Bröderna Erik Ekwall och Thomas Ekwall från Enköping testade att hänga i armarna i en stång.

– Det är kul att testa grejer och att titta på utrustning, berättade de.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa