Socialdemokraterna tappade tre mandat och gick från 16 till 13 platser i Enköpings kommunfullmäktige, enligt det preliminära valresultatet.

– Det känns absolut inte bra. Jag är jättebesviken på valresultatet som vi har fått. Det finns ingen tydlig majoritet hur man än räknar. Blockpolitiken är död även i kommunen, så att nu blir det hårt arbete de närmaste veckorna för att sy ihop en majoritet, säger Helena Proos.

– Men jag är glad över att vi fortfarande är det största partiet, fortsätter hon.

Helena Proos säger att hon blev glatt överraskad av valresultatet på riksnivå med tanke på att prognoserna pekat mot ett betydligt sämre val.

– Det som jag är jättebesviken på är att vi i kommunen får nästan en procentenhet lägre röster i kommunen än hur kommunmedborgarna har röstat i riksdagsvalet. Det är klart att jag är besviken över att vi har en negativ röstsplittring igen.

Varför tror du att det är så?

– Det är svårt att säga. Det är lite för tidigt att säga vad som är vad. Vi vet att det alltid kostar på att styra. Men det är klart att jag är jättebesviken.

Hon ser ingen vinnare i valet i Enköping.

– Enköpingsborna har inte gett oss en tydlig signal om hur de vill att det ska bli.

Efter valet vidtar samtal och i vissa fall förhandlingar mellan partierna för att få till en kommunal regering.

– Nu handlar det om hårt arbete och nu handlar det om att vi ska säkerställa att det blir så bra som möjligt för Enköping.

– Det är klart att vi som största parti tar ett ansvar och pratar med de andra för att se hur man tänker. Det viktiga är att det blir bra för Enköping, säger Helena Proos.