ENKÖPING

Just nu pågår en spännande utställning som ska underlätta för utlandsfödda bild- och formskapare att etablera sig i Sverige.

Utställningen, som har öppet torsdag och fredag i mellandagarna, och pågår till och med den 19 januari, heter Konsten att delta.

Artikelbild

| Konstnären bakom "Kvinnors rättighet", Kalsoom Tahir Ali från Pakistan kom till Sverige 2017 och bor idag i Bålsta.

– Det är ett projekt som Uppsala och fem andra regioner deltar i, berättar koordinatorn Kajsa Haglund.

Det första året har gett mersmak, även om det finns både kulturella skillnader och administrativa problem att övervinna.

Kajsa Haglund är noga med att projektet ska vara professionellt.

– Det här är personer som varit yrkesverksamma konstnärer redan innan de kom till Sverige. Var och en har också en mentor, berättar hon.

Artikelbild

| Projektledaren Kajsa Haglund berättar att "Konsten att delta" riktar sig till professionella konstnärer.

Region Uppsala och Konstnärernas riksorganisation står bakom utställningen i Enköping tillsammans med Enköpings kommun.

Enköping och Håbo är väl representerade i projektet, som vid sidan av att synliggöra enskilda konstnärer ska hjälpa till att utöka nätverk och lyfta frågor om demokrati och yttrandefrihet.

Kajsa Haglund hoppas att fortsättningen av projektet ska leda till möten med fler nyanlända konstnärer.

– Här i Enköping har vi ett fantastiskt samarbete med Arbetsförmedlingen, säger hon och berättar om det seminarium i bland annat skatte- och arbetsmarknadsfrågor som hålls här i Konsthallen den 18 januari.

Awni Mohamad från Syrien, idag bosatt i Enköping, är en utställarna med sin bildsvit, Barn utan barndom.

– Jag arbetade som fotograf för flera tidningar under kriget, berättar han och visar på en av bilderna som han vunnit pris med.

Awni Mohamad berättar att han kom till Sverige för tre år sedan och har ytterligare utställningsplaner under 2019. Han håller på att göra en kortfilm om tingshuset och undervisar i bland annat fotografi och gitarr.