Under helgen går den 93:e upplagan av Novemberkåsan. Endurotävlingen körs i skogarna runt Enköping och besökstrycket har varit mycket stort. Under lördagskvällen har besökare parkerat bilar längs både grusvägar och länsvägar. Valet av parkering har dock ställt till bekymmer för polisen som bedömer att det kan uppstå olyckor om bilarna inte genast flyttas.

– Det är privatbilister som har ställt upp sina bilar på bägge sidor om vägen. Det gäller alltså väg 558 vilket är en snabb väg med 80 kilometer i timmen. Det här innebär en uppenbar trafikfara och som det är nu är det bara ett körfält öppet och det finns ingenstans att mötas, säger vakthavande befäl Andrew Tomkinson.

Eftersom det vid 19.30 bara är ett körfält öppet har polisen blivit tvungen att börja flytta bilar till andra uppställningsplatser.

– Vi kan tvingas bärga bort ett hundratal fordon om ägarna inte genast flyttar på dem. Vi har gått ut till arrangören som har börjat meddela besökare men många befinner sig mitt i skogen och det är därför svårt att nå dem.

För besökare som inte flyttar sin bil kan parkeringsvalet längs vägen resultera i en faktura från polisen.

– Det är mörkt och mycket folk som rör sig i skogarna. Det är en uppenbart dålig kombination eftersom det är en snabb väg. Vi vore väldigt glada om bilisterna omedelbart börjar flytta sina fordon, annars kommer det börja kosta pengar. Vi kommer att fakturera bilister för bärgningen i efterhand.

Enligt Novemberkåsans mediakontakt, Lars Pärnebjörk, har man under kvällen gått ut med ett antal meddelanden i tävlingens radiosändningar.

– Det är förvånande att man som besökare väljer att ställa sig längs den här 80-stäckan, ingen borde ha parkerat där. Men vi har vid fyra tillfällen uppmanat besökare att flytta sina bilar och vi är väldigt tacksamma för att ett 20-tal personer genast agerade och gick för att flytta sina fordon.

Arrangören är i kontakt med polisen och man kommer fortsätta informera besökare att felparkerade bilar kommer att flyttas från vägsträckan.

Lars Pärnebjörk vill trots de felparkerade bilarna längs väg 558 berömma tävlingens runt 20 000 besökare och inblandad personal.

– Det har flutit på fantastiskt bra så här långt och det är kul med sådant stort intresse. Jag vill även passa på att tacka militärpolisens tio motorcykelförare som sedan klockan åtta i morse har hjälp till med trafikbevakningen.

Vid 21.30 har polisen tillkallat ytterligare en bärgningsbil och man har flyttat nio fordon. Det ska enligt polisen vara ett 40-tal felparkerade bilar kvar längs vägen.