På jakt efter lynniga gäddor

Mälarens gäddor låg illa till i helgen då Enköpings predatorfiskeklubb bjöd in till ungdomsträff.

4 juni 2018 12:00

18 ungdomar infann sig vid Klubbholmen på lördags- och söndagsmorgnarna och fördelades på nio båtar med kaptener från klubben.

Fiskelycka för ungdomarna, och för medlemmarna i fiskeklubben, är inte i första hand att få med sig fisk hem till middagsmat, utan att dra upp, väga, mäta och sedan släppa tillbaka fiskarna i vattnet.

På Mia Baggers spö nappade bara två gäddor på söndagen. Det vill säga, det var två gäddor hon kunde dra upp och väga och mäta:

– Den största släppte. Typiskt, sade hon medan hon packade ihop sin utrustning på bryggan vid Klubbholmen.

De två gäddorna gjorde henne ändå till mest lyckosam i den båten. Fabian Ersson som kommit från Örebro för att fiska fick bara upp en gädda, och likadant var det för Daniel Beausang, båtens kapten för dagen.

De hade hållit till på Norra Björkfjärden, och det kanske inte var rätt plats på söndagen när värmen blev mer tryckande ju längre dagen led.

Pelle Johansson, kapten på en båt som i stället gick till vattnen utanför Grönsöö, med Simon Hesselbo och Edvin Lööf från Bålsta som fiskekamrater, hade betydligt större tur. Fjorton gäddor och en gös, samtliga vägda, mätta och återbördade till sitt naturliga element.

Varför vill man fiska just gädda?

– För att det är kul att känna när det hugger, sade Edvin Lööf

– Det är en speciell känsla att fånga gäddor, de har så hårda hugg, sade Fabian Ersson.

Totalt under dagen fångade ungdomar och kaptener 30-40 gäddor på söndagen, och något flera på lördagen.

– Gäddor är lynniga, de kan reagera på varmt väder, på lufttryck, vindar … det går inte att vara säker på var de kan hålla till, förklarade Pelle Johansson.

Enköpings predatorfiskeklubb bildades 2013, inriktad på fiske av gädda, gös och abborre. Klubben har nu strax över 70 medlemmar, och arrangerar klubbmästerskap vår och höst, och ibland ungdomsträffar.

– Nu har vi fått en klubblokal också där vi kan träffas på vintrarna, knyta tafsar och tillverka fiskedrag. Och berätta fiskehistorier, sade Pelle Johansson.

I nästa andetag berättar han om bamsegösen han drog upp för tre år sedan, 10,9 kilo, den största som fångats på spö i Mälaren och som också kom med på bild i Enköpings-Posten.

– Jag släppte tillbaka den i vattnet förstås, och hoppas den växer till sig så jag kan fånga den igen och slå svenska gösrekordet på 12,5 kilo!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille