Totalt var över 76 000 personer anmälda till att skriva årets högskoleprov på 120 orter runtom i landet. Bara i Uppsala skrev närmare 3 500 personer provet. Över 300 av dessa befann sig i Enköping, där två av dem var Jacob Ström och Jakob Karström från Bålsta, som skrev högskoleprovet för andra gången.

– Det har gått bra så här långt, det går lättare nu andra gången som man skriver. Framförallt har man en annan strategi, säger Jacob Ström.

Högskoleprovet handlar om att klara av flera olika delmoment. Bland annat matematik och läsförståelse.

Artikelbild

Över 300 personer skrev högskoleprovet i Enköping under lördagen.

– Framför allt har man lärt sig vilken info man ska ta till sig, och tänka logiskt, för att inte hamna i tidsnöd, fortsätter Jakob Karström.

De båda Bålstakillarna har utbildningar inom ekonomi respektive marknadsföring, som de vill komma in på framöver. Och därför är en högskoleprovet en bra möjlighet för dem att ta sig dit.

– Det är en bra grej helt klart, man kan kompensera lite av det som man inte lyckades med under gymnasiet, säger Jakob Karström.

Att skriva provet för andra gången gav vissa fördelar, som att ha med sig tillräckligt med sig mat och dryck för att klara av provet som pågick i drygt åtta timmar.

– Det går åt att man tar med sig. Jag har med mig en hel väska med bland annat bars och andra grejer. Annars kan man bli helt slut på energi, säger Jakob Karström.

Det kostar 450 kronor att göra provet, en summa som de gladeligen betalat.

– Det är en god investering för framtiden, säger Jakob Karström.

En som skrev provet för första gången var snart 21-årige Marcus Maretics från Enköping.

– Jag hoppas kunna komma in på förskollärarutbildningen, och då är högskoleprovet bra för mig. Det har varit ganska svårt, men jag tror att det ska gå bra, säger han.