Ogräset bekämpas med hett vatten

I Enköpings kommun har man sedan april bekämpat ogräs med en hetvattenmaskin, ett effektivt och miljövänligt alternativ.

20 juli 2017 19:00

Hetvattenmaskinen eller Heatweed som den heter har använts i kommunen i några månader nu. Meningen är att man på ett effektivt och miljövänligt sätt ska kunna bekämpa ogräs på gatorna och i parkerna.

– Längst fram på aggregatet sitter ett UV-ljus som känner av Klorofyllet i ogräset och när den väl gör det börjar den spruta ut vattnet. Den använder inget gift utan sprutar bara hett vatten och så länge den inte känner av något ogräs sprutar den inte ut något vatten överhuvudtaget, säger maskinens förare Kevin Öhlin.

Även om heatweeden inte använts i mer än några månader ser Kevin redan hur maskinen har gjort bra resultat.

– Den fungerar bra men det är främst tänkt att det ska bli bättre över tid. Efter att man har kört första gången försvinner ogräset efter en halv vecka. Därefter tar det ca fem till sex veckor innan det är tillbaka igen och då får man köra igen. Successivt kommer sedan ogräset att försvinna mer och mer.

I dagsläget har kommunen bara en Heatweed men man har planer på att köpa in ytterligare en till så småningom som ska vara bättre lämpad för ogräsbekämpning på mindre områden.

– Just nu finns det bara den här som jag har kört sedan den kom i mitten på april men det planeras att köpa in en till mindre variant. Den kommer att köras på mindre områden, så som parker och så kommer den här större varianten användas ute på gatorna. Men tills dess får den här användas där det behövs, avslutar Kevin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Svensson

Ämnen du kan följa