Ny mottagning av spannmål

Nu får bönderna ytterligare ett ställe där de kan lämna in spannmål. Spannmålsplattan i Härvesta öppnar snart.

2 augusti 2019 17:00

– Planen är att den ska vara igång till 12 augusti, berättar Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen Lantbruk.

Mottagningsanläggningen för spannmål vid Härvesta blir Lantmännen Lantbruks andra spannmålsmottagning i Enköpings kommun. Lantmännen driver även silon i Fjärdhundra. Svenska Foder, en annan aktör i branschen, driver silon i Grillby.

När tidningen var på plats på torsdagseftermiddagen och fotograferade bygget av spannmålsplattan hade markarbeten gjorts inför asfaltering.

Bakgrunden till att Lantmännen bygger den nya spannmålsplattan, strax öster om riksväg 55 och söder om Örsundsbro, är att företaget ska stänga mottagningen inne i Uppsala. En ny spannmålsplatta ska emellertid anläggas söder om Uppsala, den ska vara färdig till nästa års skörd.

Lantmännen har satsat på en ny mottagningsanläggning i Hargshamn, men eftersom det blir en lång transport till Hargshamn för många lantbrukare har man valt att även bygga de två spannmålsplattorna, den vid Härvesta och den söder om Uppsala (som alltså ska stå klar nästa år).

– I år har vi kvar silon i Uppsala. Det blir ett mellanår i år, säger Mikael Jeppsson.

Lantmännen hade först planerat att plattan vid Härvesta skulle tas i drift redan till förra årets skörd, men det tog längre tid än väntat att få de tillstånd som behövs till bygget.

Bygglovet för spannmålsplattan överklagades tidigare. Mikael Jeppsson berättar att man sedan dess har kommit överens med de klagande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo

Ämnen du kan följa