Efter ett framförande på stora torget bjuder Uppsala hemvärnsmusikkår och Enköpings Ledningsregemente upp till marsch mot Skolparken. Ett långt blågult tåg ringlar sig upp längs Kyrkogatan medan heliumballonger stiger till den blåa skyn. In i Skolparken där trädkronornas grönska svalkar de hundratals nationaldagsfirarna. Här möts besökarna av mängder av aktiviteter. Scouternas träfort, O.G.R Karateklubbs uppvisning och mängder av mat och fika som serveras till den hungrige.

Musikerna och militärerna radar upp sig och chefen för Enköpings ledregemente Mattias Hanson tar emot de hundratals besökarna på scenen.

— Det är viktigt att vi är med och firar nationaldagen då militären är en bärare av den svenska kulturen och traditionen, säger han.

Artikelbild

| Välkomstceremoni. De nya enköpingsborna välkomnades med applåder och varsinn doktor Westerlund-växt.

Förutom olika tal och aktiviteter under dagen tillägnas den även till att välkomna nya svenska medborgare.

— Det är värdefullt att föra traditioner vidare och viktigt för nya medborgare. Det är det som är grunden i en gemenskap, säger han samtidigt som hemvärnsmusikkåren spelar Enköpings skarpskyttemarsch.

Kommunfullmäktige Rolf Carlsson inleder välkomstceremonin genom att leda publiken igenom historien.

— Gamla som nya, vi är alla här idag för att fira att vi lever och bor i ett fantastiskt land, säger han, innan kommunalråd Helena Proos tar över och berättar att landet Sverige inte blir bättre än vad vi tillsammans gör det.

Artikelbild

| Gemenskap. Kommunalråd Helena Pross välkomnade alla nya enköpingsbor med ett tal om gemenskap.

Ett 40-tal nya svenska medborgare, barn och vuxna, står på scenen och tar emot publikens välkomnande. Förutom applåder får de även varsin doktor Westerlund-växt.

— Det är alltid lika roligt att hälsa nya människor välkomna. Och det är alltid speciellt att välkomna barn — det är ju ändå de som är framtiden, säger Helena Proos.

Artikelbild

| Uppvisning. Skolparken bjöd på en rad olika aktiviteter och uppvisningar.

Nationaldagsfirandet har växt under åren och traditionen har utvecklats.

— Enköping växer och vi måste stötta varandra. Den här dagen betyder väldigt mycket — här kan vi mötas tillsammans, säger Helena Proos.

Artikelbild

| Trygghet. Birgitta Holst Alani talade om hur gemenskap och trygghet går hand i hand.

Birgitta Holst Alani är den tredje talaren i välkomstceremonin, hon står bakom scenen och går igenom sina stödord.

— Nationaldagsfirandet betyder jättemycket, det är en chans att hitta något gemensamt att samlas kring. Gemenskap ger i sin tur människor en stor trygghet, säger hon samtidigt som Enköpings nya medborgare börjar röra sig av scenen.

— Tryggheten är särskilt viktigt för våra nyanlända, fortsätter hon förklara på svenska och arabiska när hon står på scen och avslutar välkomstceremonin.