När de kommer till Veckholms kyrka med sin musik är det en av många kyrkor de besökt. De flesta konserter de har gjort tillsammans under de senaste 24 åren har just varit på duo i kyrkor.

Olov Johansson och Anders Bromander har spelat tillsammans sedan 1994, men det var först i april 2018 som deras första album på duo kom ut. Det heter Sommarlåt och fick fina recensioner. Så här skrev UNT 16 april 2018: ”Här finns en rikedom av nyanser, alltifrån det robusta och ålderdomliga till det melodiskt finstilta och lyriska. Det hörs att de odlat upp en lyhörd musikalisk kommunikation med varandra. Spelet rör sig obehindrat genom det folkmusikaliska, såväl traditionellt uppländskt gods som nykomponerat, in i jazzen och med ekon av kyrkomusik och barock.”

När Olov och Anders började sitt samspel 1994 var Anders pianist i dåvarande Trio con X, improvisationstrio från Uppsala. Det året spelade Trio con X och Olov Johansson in albumet ”Myskolyriks Vals”. Det var i och med detta samarbete som musikaliskt tycke uppstod och mötet mellan Olovs nyckelharpspel och Anders orgel- och pianospel tog sin början. Anders medverkade också på Olovs soloalbum ”Storsvarten” från 1998. Båda medverkade på ”Like Cotton” från 2004 med Anders Bromander Ensemble där även Jan Allan, Tommy Johnson och Mats Engström ingick. Men det har hela tiden varit duospelet som de har odlat mest och som alltså finns på ett eget album.

Olov Johansson är en av våra internationellt mest uppmärksammade folkmusiker och nyckelharpsspelare som medlem i Väsen och en rad andra konstellationer. Han växte upp i Tärnsjö i Norduppland och började spela nyckeharpa, när han var 14 år. Han har studerat för Curt Tallroth och spelat med Eric Sahlström, 1900-talets mest prominente nyckelharpsspelare. Sedan 1989 har han arbetat som musiker på heltid mestadels med gruppen Väsen. Han har fått en lång rad utmärkelser för sitt spel och för att han aktivt för det musikaliska folkmusikaliska arvet vidare.

Anders Bromander är mångsidig pianist, organist i Domkyrkoförsamlingen och arrangör, som har verkat i många musikaliska sammanhang i Uppsala med omnejd som till exempel Omniband och Trio con X (Musik i Uppland), Anders Bromander Ensemble, Nisse Landgren, Anna-Karin Ako Nytell Oldeberg med flera.

Lunchmusiken i Veckholms kyrka startar fredag den 7 september och fortsätter första fredagen varje månad under höst och vår.